ABD Endonezyalı 'Meclis Mücahidin' grubunu terör örgütü ilan etti

ABD Endonezyalı 'Meclis Mücahidin' grubunu terör örgütü ilan etti

ABD, Endonezya'da faaliyet gösteren Meclis Mücahidin Endonezya grubunu El Kaide ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle terör örgütleri listesine aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı dün resmi olarak "Meclis Mücahidin Endonezya" grubunu terör örgütü olarak ilan etti. 2000 yılında teşkil edilen grubun El Kaide ile bağlarının bulunduğu ifade ediliyor.

Grup Endonezya'da bazı saldırılar gerçekleştirmişti

Dışişleri Bakanlığı "Meclis Mücahidin Endonezya" grubunu terör örgütü ilan ederken grubun "Kanada asıllı yazar İrşad Menci'nın kitap tanıtımına 2012 yılınan Mayıs ayında yapılan ve üç kişnini yaralandığı saldırı başta olmak üzere Endonzya'da saldırılar gerçekleştirdiğini" belirtti. İrşad Menci, "İslam dinine reformist bakışıyla" biliniyordu. Bu bilgiye ek olarak ABD Dışişleri Bakanlığı "Meclis Mücahidin Endonezya" grubunun, bölgede El Kaide ile bağlantısı bulunan "Cemaat İslamiyye" grubunun kurucularından olan Ebubekir Beşir tarafından teşkil edildiğini de ifade etti. Beşir, "Cemaat İslamiyye" grubunu 2008 yılında terk etmiş ve "Cemaat Ensaru't Tevhid" grubunun kurulmasına yardımda bulunmuştu.

IŞİD'e katılmayı reddettiler

IŞİD'in 2014 yılındaki "hilafet" ilanının ardından Ebubekir Beşir kendisi ve "Cemaat Ensaru't Tevhid" grubu adına Bağdadi'ye biat etmişti. Ancak bu kararı benimsemeyen Beşir'in iki oğlu ve grubun diğer liderleri bu gruptan ayrılarak "Cemaat Ensaru'ş Şeria" grubunu kurmuştu. "Jakarta Post"un bildirdiğine göre Ebubekir Beşir'in grubundaki kişilerin yarısından fazlası IŞİD'e katılmayı reddederek Beşir'den ayrılmış ve "Cemaat Ensaru'ş Şeria" grubuna katılmıştı.

"Nusret Cephesi ile bağlarımız var"

Grubun lideri Muhammed Açvan aynı zamanda geçmişte Suriye'deki Nusret Cephesi ile de bağlarının bulunduğunu ve bu grubu çeşitli şekillerde desteklediklerini dile getirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, grubu terör örgütü ilan ederken bu ayrıntıya da değindi. "Meclis Mücahidin Endonezya" grubunun bölgedeki cihat yanlısı gruplar için bir çatı kuruluşu niteliğinde olduğu biliniyor. Grup 2004 yılında Açe'deki deprem ve tsunami sonrası yardım faaliyetleriyle ve 2007 yılında Kadıyanilere karşı girişimleriyle gündeme gelmişti. "Meclis Mücahidin Endonezya"nın silahlı bir grup olmaktan çok halka yayılmış bir cihat yanlısı hareket olduğu göze çarpıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.