Arap Ayrılıkçılardan İran'da Petrol Hattına Saldırı

Arap Ayrılıkçılardan İran'da Petrol Hattına Saldırı

İran'ın Arap yoğunluklu petrol zengini Ahvaz bölgesinde Tahran'a uzanan boru hattına saldırı düzenlendi.

Arap ayrılıkçılar İran'da petrol boru hatlarına sabotaj gerçekleştirdi. İran'ın Arap yoğunluklu Ahvaz kentindeki silahlı Ahvaz'ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi (AKİAMH) isimli grup, Tahran'a uzanan petrol boru hattını imha ettiğini duyurdu. 

Grup yaptığı açıklamada Huzistan vilayetinde bir boru hattını imha ettiklerini belirtti.

İran'ın güney batısında bulunan Huzistan vilayetinde Araplar yoğun olarak yaşıyorlar ve ülkedeki iç çatışmalar bu bölgede yoğunlaşıyor. 

Ahvaz'ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi, yayınladığı video ile boru hattında meydana gelen patlamanın görüntülerini de kamuoyu ile paylaştı.

 

Patlamanın Ahvaz'ın merkezine yakın bir bölgede gerçekleştirildiği belirtildi. Grubun silahlı kanadı da bir açıklamada bulunarak, 2015 yılının Mart ayı itibariyle çatışmalarla gündeme gelen ülkenin petrol zengini olan bölgesinde bir sabotaj gerçekleştirdiklerini duyurdu. Açıklamada, grubunun kuruluşunun 11. yılında "Şehit Razi Zarkani Tugayı" olarak bu özel operasyonu gerçekleştirdiklerini açıkladı. Militan grup açıklamasında sabotajın gündüz vakti gerçekleştirildiğini ve Ahvaz'dan Tahran'a giden petrol akışının patlama ile durduğunu belirtti.

Açıklamada petrol hattına yönelik saldırının aynı zamanda 'Pers Devleti tarafından' yapılan -ki grup İran'ı Pers milliyetçiliği üzerine kurulu bir devlet olarak tanımlamaktadır- gelişi güzel tutuklamalara karşı bir cevap olduğu ifade edildi.  Açıklamada, "Ahvaz özgürleşene kadar" savaşın devam edeceği vurgulandı.

Razi Zarkani Tugayı isimli grup, daha önce İran'da bazı hedeflere yönelik saldırıları ile ön plana çıkmıştı. Örneğin; 2 Ocak 2016 tarihinde Ahvaz'da yine bir boru hattına saldırı düzenlenmişti. Bununla birlikte, Arcan semtinde de bir boru hattına saldırı düzenlenmiş, 14 Mayıs 2015 tarihinde de Susengard'da bir hükümet ofisi bombalanmıştı. Hükümet kaynakları saldırganların kimliği belirsiz kişiler olduğuna özellikle vurgu yaptı. 

 

AKİAMH'nin 3 Eylül 2015'te düzenlediği bir saldırıdan görüntü

AKİAMH, geçtiğimiz süreçte yaptığı bir açıklamada 2015 yılının Mart ayında çok sayıda eylem gerçekleştirdiklerini ve bazı devlet memurlarını-askerlerini öldürdüklerini açıklamıştı. İran medya organları da saldırıları doğrulamış ancak, ancak bu eylemlerin Arap ayrılıkçılar tarafından gerçekleştirildiği konusuna değinmemişti. 

Aşağıdaki videoda 2015 baharında Huzistan bölgesinde yaşanan çatışma ve protestolar görülüyor: 

 

Huzistan'da çatışmalar ilk olarak 13 Mart 2015 tarihinde bir sokak satıcısı olan Yunus Asakiri'nin kendisini yakması ile başlamıştı. Olaydan kısa bir süre sonra İran yetkilileri bölgede Suudi Arabistanlı bir futbol kulübünün ziyaretini destekleyen çok sayıda bölge sakinini tutuklamıştı. Tutuklamalar büyük tepki toplamış ve halk protestolarında İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in fotoğrafları yakılmıştı. Protestolar ilerleyen haftalarda, Şuş ve Hafaciyye kasabalarına da yayıldı. 

Al Arabiya, 31 Mart tarihinde insan hakları kuruluşlarının bu bölgede yetkililerin baskısı nedeniyle halkın protesto gerçekleştiremediği ve bölgedeki Arapların ciddi baskı altında olduğunu duyurmuştu

2005 yılının Nisan ayında da Ahvaz'da dört gün protestolar gerçekleşmiş ve yaşanan çatışmalarda 50 kişi yaşamını yitirmişti. Olaydan altı yıl sonrabu çatışmalarının yıl dönümünde 10'dan fazla insanın yaşamını yitirdiği bir protesto evresi başladı. 

Kaynak: Mepa News ve Now Media 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.