Suriye'deki Askeri Üs, 'Rus Toprağı' Olarak Gösterildi

Suriye'deki Askeri Üs, 'Rus Toprağı' Olarak Gösterildi

Rusya, Suriye'de bulunan Hmeymim Hava Üssü'nü kendi toprağı olarak tanımlayarak sınır işaretleri koydu.

Rusya devlet televizyonu Russia Today TV (RT TV), Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Lazkiye'de bulunan hava alanında Rus askeri personeli ile görüşmesinden fotoğraflar yayınladı. Görüntülerde Rusya'nın sınırlarını belirlemek için kullandığı kırmızı-yeşil sınır işaretlerinin Hmeymim Hava Üssü'nde bulunduğu görülüyor.

İlgili işaretler, Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan ile 'yeni sınırını' belirlediği dönemde de internette yer almıştı.

Suriyeli bir analistin yorumuna göre, Hmeymim Hava Üssü'ne sınır işaretlerinin kullanılması Rusya'nın Suriye'yi bir garnizon kenti olarak gördüğünü açıkça gösteriyor. 

Hmeymim Üssü, Esed rejimi tarafından kullanılan özel bir üs konumunda. Zira Beşar Esed ve yakın çevresi, Hmeymim Üssü'ne sadece 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kardaha şehrine gitmek için bu üssü kullanıyor. Kardaha şehri, Suriye rejim liderinin memleketi olma niteliği taşıyor. 

Bahsedilen skandal, Rusya Savunma Bakanı'nın Suriye'ye bir ziyaret gerçekleştirmesi sonucu ortaya çıktı. Bu ziyarette Beşar Esed de sızdırılan bir videoda, Rusya Savunma Bakanı ile bir masada otururken görülüyor. Görüntülerde Esed Şoygu'ya, "Sayın başkan sizin şahsen Suriye'yi ziyaret edeceğinizi beklemiyordum." diyor. 

Orient News'te yer alan analize göre bu süpriz ziyaret, aynı zamanda Beşar Esed'in uzun zamandır üzerinde durduğu "Suriye'nin egemenliği" kavramının da açık bir şekilde ihlal edildiğini gösteriyor. Aynı analizde şu ifadelere de yer veriliyor:

"Rusya, Suriye'de yukarıda eli temsil ediyor ve Beşar Esed'in kaderi konusunda kararlar alındığında hiç kimseyle istişare etmiyor."

Skandalda ilk perde: Şoygu'nun ziyaretinde yasaklı misket bombaları sergilendi 

Rus Savunma Bakanı Şoygu'nun askeri üste yaptığı denetimlerin yanı sıra hava operasyonuna katılan Rus savaş uçaklarının hazırlanmasına ilişkin görüntüler de Russia Today'in haberinde yer almıştı.

Görüntüdeki Rus uçağının parça tesirli misket bombası taşıdığı görüldü. Rusların Suriye'de misket bombası kullandığına ilişkin kanıtlar bizzat Rusya devlet televizyonunun görüntüleriyle sosyal medyada yer alınca Russia Today yetkilileri videoyu hemen resmi Youtube kanalından kaldırdı. Rus televizyonu, misket bombalarının görüldüğü 5 saniyelik kısmı çıkartarak tekrar yayınladı.


Russia Today'in ilk yayınladığı görüntülerde (solda) uçaklara yüklenen kullanılması yasak misket bombaları görülüyor. Değiştirilen görüntülerde (sağda) Rus Savunma Bakanı'nın açıklamaları yer alıyor. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.