Husiler, "Amerika'ya Ölüm" Sloganı Nedeniyle Özür Diledi

Husiler, "Amerika'ya Ölüm" Sloganı Nedeniyle Özür Diledi

İran yanlısı Husiler, ABD karşıtı sloganın "sadece kitleler nazarında Husilere olan desteği artırmak için kullanıldığını" ileri sürdü.

Yemen'in Husi isyancı hareketi, ABD'den, kötü bir üne sahip olan "Amerika'ya ölüm" sloganı için özür diledi. El Kuds el Arabi çarşamba günkü haberinde, iki taraf arasında salı akşamı Kuveyt'te yapılan bir görüşme sırasında bu özrün dilendiğini bildirdi. 

Hükümet karşıtı Husi güçler ve resmi Yemen hükümeti, 21 Nisan'da Kuveyt'te başlayan ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğu ile süren barış görüşmelerine katılıyor. Husiler, 2014 yılının sonlarına doğru başkent Sana'a şehrini ele geçirmişti. Husiler zaman içerisinde Yemen'in diğer bölgelerinde de ilerlemiş ve bu Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun geçtiğimiz yılın Mart ayında Yemen'e müdahelesiyle sonuçlanmıştı.


Husi hareketinin destekçileri ellerinde, üzerinde Arapça "Allahu ekber, Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet, İslam'a zafer" yazılı pankartlar taşıyor. 26 Ocak 2015, Başkent Sana'a (AFP)

Husiler'in tam sloganı : "Allahu ekber, Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm, Yahudilere lanet, İslam'a zafer"

El Kuds el Arabi'nin haberine göre Husiler, bu slogan ile ilgili yaptıkları açıklamada sloganın, "sokağın desteğini kazanma ve Husileri destekleyen kitlelerin birarada durması için ortak bir neden oluşturma" amacıyla kullanıldığını ifade ettiler.

Özrün dilendiği ve dostça bir atmosferde geçen toplantıya, ABD Dışişleri Müsteşarı Thomas Shannon ve İngiliz hükümetinin özel Yemen temsilcisi Alan Duncan da katıldı. 

Gazetenin görüşmeye yakın kaynaklardan aktardığı bilgiye göre Husi heyeti başkanı Hamza el-Husi, Amerika temsilcisine Husilerin Yemen şehirlerinden çekileceği ve silahlarını teslim edeceği teyidinde bulundu. Fakat bu silahların kime teslim edileceği hususuna değinmedi. Hamza el-Husi'nin, "Bunu ABD ile bir dostluk fırsatı olarak addediyoruz." dediği ifade edildi. 


İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani ve Yemen Husileri lideri Abdulmelik El Husi'nin fotoğrafları yanyana

Birleşmiş Milletler verilerine göre Yemen'de 2015 yılının Mart ayından bu yana 6400 kişi yaşanan şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Yaşanan çatışmalar aynı zamanda 2.8 milyon kişiyi evlerini terk etmek zorunda bıraktı. Nüfusun yüzde sekseni ise insani yardıma muhtaç durumda.

Yemen, İran destekli Husiler, uluslararası meşruiyete sahip Aden hükümeti ve El Kaide arasında bir çatışma alanın dönmüş durumda.

Kaynak: Mepa News ve Middle East Eye 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.