'Ebu Zuhur savaşı' İdlib'de dengeleri değiştirecek

'Ebu Zuhur savaşı' İdlib'de dengeleri değiştirecek

Suriye sahasında yaşanan gelişmeler Rusya ve İran'ın yeni hedefinin Ebu Zuhur olduğunu gösterir nitelikte.

Suriye sahasında yaşanan gelişmeler Rusya ve rejimin yeni hedefinin Ebu Zuhur olduğunu gösterir nitelikte.

Geçtiğimiz dönemde IŞİD'in Hama'nın doğu kırsalında kendisine açılan koridorla Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) kontrolündeki bölgelere geçmesi rejim ve müttefiklerinin bölgede izleyeceği yeni taktik ile ilgili ipuçları vermişti.

Özellikle İran'ın Suriye içinde yaptığı asker takviyeleri ve bu yapılan takviyelerin güvenliğinin sağlanması konusunda izleyeceği adımların Ebu Zuhur'u da kapsadığı ihtimal dahilinde.

 

Muhalifler 2015 yılının Eylül ayında Ebu Zuhur Askeri Havaalanı'nı ele geçirmişlerdi

İdlib'in doğu hattında oldukça stratejik bir konumda bulunan Ebu Zuhur Askeri Havaalanı'nın rejim ve müttefikleri tarafından kontrol altına alınması Suriye'deki savaşın dinamiklerini değiştirecek büyük bir gelişme olarak görülebilir. 

Rusya'nın hava saldırıları

Öte yandan Rusya'ya ait savaş uçakları geçtiğimiz son birkaç gündür Ebu Zuhur beldesi ve havaalanına yönelik saldırılar düzenlemekte. Sahadan gelen bilgilere göre, Ebu Zuhur bölgesinde çok sayıda insansız hava aracının uçması da sonrasında yaşanacak askeri operasyonun habercisi.


Rejime bağlı güçler Ebu Zuhur Askeri Havaalanı'na Halep'in güney kırsalından yaklaşık 21 kilometre uzaklıkta bulunuyorlar. IŞİD'in ön açmasıyla rejimin ilerlemeye çalıştığı Hama'nın doğu hattının Ebu Zuhur'a olan uzaklığıysa yaklaşık 45 kilometre

Muhalifler olacakları sezdi mi?

Muhaliflerin IŞİD'in Hama'nın doğusuna sızmasının rejim güçleri ve yabancı Şii milislerin bölgede önünü açacağını hesap edip bu yönde saldırıları arttırdığı düşünülüyor. Zira IŞİD'in bölgeye sızmasıyla HTŞ grubu Hama'daki operasyonları ertelemiş ve bölgedeki askeri güçlerini büyük oranda doğuya kaydırmıştı.

Özellikle İran'ın bölgeye yaptığı askeri güç sevkiyatı, Rusya'nın hava saldırıları ve bölgede uçan insansız hava araçları Suriye'deki savaş bakımından oldukça stratejik konuma sahip Ebu Zuhur bölgesinin hedef olacağını gösteriyor.

Ebu Zuhur Askeri Havaalanı 2015 yılı Eylül ayından bu yana Suriyeli muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.