"Karabağ Çatışmaları Moskova'ya yarıyor"

"Karabağ Çatışmaları Moskova'ya yarıyor"

Financial Times Gazetesi, yakın zamanda Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaları değerlendirdi.

İngiliz Financial Times Gazetesi, Kafkaslarda Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorunun getirdiği çatışmaları ele aldı. Gazete, çatışmaların bölgeyi yakından ilgilendiren Rusya'nın işine yaradığını belirtti.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre; Financial Times gazetesinde,Azerbaycan ve Ermeni silahlı güçler arasında yaşanan Dağlık - Karabağ çatışmalarının Rusya'ya yaradığı, Moskova'nın arabulucu rolünü üstlenerek bölgedeki etkinliğini daha da artırdığı belirtiliyor:

"Avrupa'nın en eski ihtilaflarından birisi yeniden sıcak çatışmaya dönüşürken, Rusya diplomaside gaza bastı.

"Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık - Karabağ bölgesi için çıkan çatışmalarda sadece son haftalarda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 20 yıldır devam eden barış süreci de tehlikeye girmiş oldu.

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in patlak veren krize yanıtıysa Moskova'da düzenlenen acil toplantılar dizisiyle yeni bir ateşkesin sağlanması oldu.Putin en üst düzey diplomatlarını da bölgeye gönderdi.

"Uzmanlar, Moskova'nın bu hamlesiyle enerji zengini bölgedeki etki alanını genişletebileceğini söylüyor.

"ABD SESSİZ KAL "

"ABD'nin eski Bakü Büyükelçisi Matt Bryza, 'Putin, bu işleri sadece gkendisinin çözebileceği izlenimini hem Erivan'a hem de Bakü'ye gönderdi' diyor.

"1 Nisan'da çatışmalar başlar başlamaz Moskova hemen yoğun bir telefon trafiği başlattı.

"Dağlık - Karabağ sorununa 1994'ten bu yana bir çözüm arayan AGİT'se (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ancak 5 Nisan'da toplanabildi.Moskova o zamana kadar ateşkesi sağlamıştı bile.

"Azerbaycan'ın Londra Büyükelçisi Tahir Taghizade, 'AGİT'in toplanmasının bu kadar zaman alması bizi çok şaşırttı' diyor.

"Ermenistan'ın Dışişleri Bakanı'ysa Moskova'nın krizdeki rolü için 'Rusya'ya tüm çabalarından dolayı minnettarız. Bu çabalarını nihai bir çözüm bulunana kadar devam ettirmelerini temenni ediyoruz' yorumunu yapıyor.

"ABD'li diplomatlarsa, Başkanlık görevinin sonuna yaklaşan Barack Obama'nın Dağlık - Karabağ'da yeni bir diplomasi süreci başlatmaya gönüllü olmadığını ifade ediyor.

"Bir Batılı diplomat, çatışmaların başlamasından hemen sonra ABD'den bölgedeki askeri mevzilerin uydu fotoğraflarını ABD'den istediğini, ancak ABD'li yetkililerin o bölgedeki tüm uyduların Ukrayna ve Suriye'yi görüntülediğini söylediğini aktarıyor.

"Ancak Moskova'nın tüm çabalarına rağmen, Ermenistan ve Azerbaycan arasında nihai bir çözüm geliştiremeyeceği inancı hakim.

"Bryza, 'Bu sorunu çözmenin anahtarı iki ülke liderini bir araya getirip konuşturmak. Bir güven ortamının oluşmasını sağlamak. Rusya bunu başaracak durumda değil' diyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.