Raşid Dostum müttefiklerine çattı: "Bu şekilde devam ederse kaybedeceğiz"

Raşid Dostum müttefiklerine çattı: "Bu şekilde devam ederse kaybedeceğiz"

ABD ve NATO destekli Kabil hükümetinin Özbek, Tacik ve Peştun bileşenleri, birbirlerini 'adam kayırma' ve acziyetle suçluyor.

Afganistan'ın ilk geçici Devlet Başkanı Vekili General Raşid Dostum, eğer kendisine ve Özbek seçmene saygısızlık yapılırsa Afgan yönetimin kendi öfkesini kazanacağına dair üstü örtülü tehdit içeren bir açıklama yayınladı. Taliban'a karşı sahadaki başarısızlıkları askerlerin politize olmasına bağlayan Dostum, "Bir liderlik ve yönetim mevcut değil. Bu şekilde devam ederse askerleri kaybedeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Müttefikten çok, düşman gibi görülüyorum"

Hafta başında, Kuzey Afganistan'daki şahsi sarayında bir basın konferansında bulunan Dostum, Devlet Başkanı Eşref Gani ve İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ı kendi etnik grupları lehine hareket etmek ve güçlerini diğer etnik gruplara baskı yapmak için kullanmakla suçladı. Bilindiği gibi Gani Peştun asıllı, Abdullah ise bir Tacik. Özbek asıllı olan Dostum, kendisinin "bir yönetim ortağından çok bir düşman" olarak görülmesinden şikâyet etti.

Raşid Dostum'un konuşması şöyle devam etti:

"Eski politikalar, bu hatalı politikalar bizi marjinal halde ve sadece bir formalite olarak tutuyor. Farkında değiller ama biz bu testleri geçtik. Bir darbe yapmaya ya da başka bir şeye ihtiyacım yok. Fakat eğer o gün gelirse, halkımı toplayacağım ve kalbimi onlara açacağım. Ve bundan sonra..." (Dostum sesini azalttı ve sustu.)

Bu açıklamalar ve diğerleri siyasi krize etnik tansiyonun da eklenebileceği yorumlarına neden oldu. Ve kendisine bağlı milislerin iç savaşta büyük bir güç teşkil etmesi bilhassa sıkıntıyı artırıyor. Dostum'a bağlı güçler 1980'ler ile 1990'lar arası ülkeyi bir kaosa sürüklemişti.

Daha önce, Dostum'un açıklamaları sonrası Eşref Gani'nin hamleleri ortamı yumuşatmaya ve birliği korumaya yönelikti. Fakat son açıklamalar Başkanlık ofisini karşı bir açıklama yapmak durumunda bıraktı.

"Dostum'un milisleri sorgulanabilir"

Eşref Gani'nin ofisinden yapılan açıklamada Dostum'un açıklamalarından duyulan üzüntü dile getirildi. Açıklamada yer alan "Hükümet, süren operasyonlarda Taliban ve savaşan diğer grupların üyelerince kötü muameleye maruz kalan yurttaşların şikâyetlerini soruşturma hususunda kendisini sorumlu saymaktadır" ifadesinde üstü örtülü bir mesaj vardı:

"Dostum'un milisleri, Faryab'daki operasyonlarda gerçekleşen suçlar nedeniyle sorgulanabilir."

Dostum 'güç gösterisi' yaptı

General Dostum Faryab'tan yeni döndü. İki yıl içerisinde Taliban'ı püskürtmek için üçüncü operasyonunu başlatan Dostum, yerel güvenlik yetkililerini ve Kabil'i, kendi milislerine verdikleri desteğin azlığıyla suçladı.

Dostum'un gerçekleştirdiği basın konferansı sadece öfkesini ve şikâyetini değil, gücünü de göstermek içindi. Korumaları çevresini sarmış, askeri kıyafetler ve havacı stilinde büyük bir güneş gözlüğü...

"Gani sütün siyah olduğunu söylese kabul eder"

Dostum, Taliban'a karşı savaşlarında cephe hattında liderlik eksikliğinden ve Kabil hükümetinin desteğinin azlığından da yakındı. "Güvenlik güçleri politize olmuş halde. Askerleri düşmanın ağzına gönderiyorsunuz, bir liderlik ve yönetim mevcut değil. Bu şekilde devam ederse askerleri kaybedeceğiz. Ya da teslim olup silahlarını kaybedecekler" şeklinde konuşan Raşid Dostum, Eşref Gani'yi bağımsız karar vermemekle eleştirdi. Dostum'a göre istihbarat şefi Muhammed Masum Stenekzai karar alma mekanizmasında sıkı bir tekele sahip. Dostum bunu "süt siyahtır deseler dahi Gani sütün siyah olduğunu kabul ediyor" kelimeleriyle ifade etti. Stenekzai'yi Taliban'a sempati duymakla suçladı.

"Dostları Dostum'a güvenmiyor"

Özbek azınlığın temsilcisi rolüne bürünen Dostum'un tarihi, müttefik değiştirme ve desteklediği hükümetlere arkasını dönme vakalarıyla dolu. Daha önce de Komünist rejimden CIA destekli grupların yanına kayan Dostum, birçok savaş suçu ile anılıyor.

Taliban'ın ilerleyişi Kabil hükümetini zora sokuyor

Batı yanlısı Kabil hükümetine bağlı bileşenler arasında artan gerilimin bir sebebi olarak da Taliban'ın son dönemde kazandığı ivme gösteriliyor. Ülkede yaklaşık 6 eyalet başkenti Taliban kuşatması altında bulunuyor. Kırsal bölgelerde hakimiyetini genişleten Taliban hareketi, büyük yerleşim yerlerinde hakimiyet kurarak hedef olmaktan kaçınıyor. Operasyon kabiliyetini arttıran Taliban, bu hafta içinde NATO'nun Afganistan'daki komuta merkezinin bulunduğu Bagram Hava Üssü'ne bombalı araç saldırısı düzenlemişti. 

11 Eylül saldırıları sonrası ABD'nin işgal girişimi ile birlikte iktidarını kaybeden Taliban, tüm Afganistan'ı kapsayan bir İslam Emirliği yönetimi kurmak için savaşıyor. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.