Lübnan'da Hizbullah karşıtı şii muhalefet [İnfografik]

Lübnan'da Hizbullah karşıtı şii muhalefet [İnfografik]

Hizbullah’ın Suriye iç savaşına müdahil olarak popülerliğini yitirmesi sonucu Şii toplum içerisinde muhalif sesler yükseliyor.

Çeşitli etnik, dini ve mezhep gruplarının yaşadığı ve ülke yönetiminin bu ayrıma göre düzenlendiği Lübnan’da en kalabalık nüfus grubunu oluşturan Şiiler arasında hâkimiyet mücadelesi kızışıyor.

Lübnan Şiilerinin büyük bölümünün desteğini alan Hizbullah’ın Suriye iç savaşına müdahil olmasıyla birlikte popülerliğini yitirmesi Şii toplum içerisinde Hizbullah karşıtı eleştirileri hiç olmadığı kadar arttırdı. Kendi meşruiyetini İsrail’e karşı savaş ve “Direniş Ekseni” gibi söylemlere dayandıran Hizbullah’ın Suriye’deki faaliyetleri Lübnanlı Şiileri yeni platformlar kurmaya itti. Bununla birlikte Lübnan iç savaşı sırasında Suriye’nin oynadığı rol de Lübnanlı Şiiler için en önemli etkenlerden biri.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah geçen yıl Mayıs ayında bir konuşmasında kendisine muhalif olan Şiileri ajanlıkla suçlamıştı. Nasrallah Şii muhalefeti işaret ederek, “Amerikan Elçiliği’nin Şiileri hain, ajan ve moronlardır. Hiç kimsenin bizi yolumuzdan alıkoymasına izin vermeyeceğiz. Artık bu duruma daha fazla sessiz kalmayacağız.” dedi.

Lübnan’daki Hizbullah karşıtı Şii muhalefet ağırlıklı olarak üç platformda kendilerini ifade ediyor. Lübnanlı aydınlar, gazeteciler ve hukukçuların içerisinde temsil edildiği Sivil Lübnan Koalisyonu, Şii muhalefetin önde gelen kuruluşlarından biri. Ülkedeki mezhepçiliği ortadan kaldırmayı hedefleyen Koalisyon, ‘hukukun üstünlüğü’ ilkesine vurgu yaparak devlet otoritesinin güçlendirilmesi görüşünü savunuyor.

Kuruluş itibarıyla daha eski olan Heyya Bina ise Liberal, ılımlı ve bağımsız Şiileri kendi çatısı altında birleştiriyor. İçerisinde Şii din adamları da bulunan kuruluş ülke çapında sürdürdüğü projeleriyle öne çıkıyor. Kırsal kesimde yaşayan kadınların İngilizce öğrenmesi için burs imkânı sağlayan Heyya Bina, risk altındaki gençler için de Gençlik Forumları oluşturuyor. Grubun en önemli liderleri ise eski Tyre müftüsü Seyyid Ali el Emin. Hizbullah karşıtı konuşmaları nedeniyle 2008 yılında görevine son verilen el Emin, yaşadığı bölgeden de ailesiyle birlikte sürgün edildi.

Diğer bir muhalif Şii kuruluşu ise Cenubiyye. Bağımsız Şiiler için alternatif medya platformu sağlayan kuruluş, başta Hizbullah karşıtları olmak üzere herkes için ifade özgürlüğünü savunuyor.

Kaynak: NOW Media ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.