Arap Koalisyonu El Kaide'nin Kalesine Girdi

Arap Koalisyonu El Kaide'nin Kalesine Girdi

Yemenli ve BAE'li askerler Mukalla limanını el Kaide savaşçılarından ele geçirdi.

Yaklaşık 2000 Yemen hükümeti ve Birleşik Arap Emirlikleri askeri, Mukalla kentine ilerledi. Yerel merkezler ve bölge sakinleri, askerlerin deniz limanını ve hava limanını ele geçirdiklerini, şehrin güney sahiline doğru kontrol noktaları kurduklarını söyledi.

Körfez Arap Koalisyonu ve Yemenli güçlerin, kuvvetlerini Mukalla'nın dış mahallelerine doğru harekete geçirmesi üzerine ufak çaplı çatışmalar dışında bir direniş rapor edilmedi.

Bölge sakinleri, yerel din adamlarının ve kabile mensuplarının günün erken saatlerinde sessizce batı bölgesine çekildiklerini ifade etti.

Körfez Arap Koalisyonu savaş uçaklarının pazar günü şehri vurduğu ve 30 El Kaide savaşçısının öldürüldüğü ileri sürüldü.

Al Mukalla kentine giren BAE ve hükümet birliklerine ait bir görüntü

Pazar günü El Kaide'ye yapılan hava saldırıları, bölgeyi doğudan ilerleyerek kontrol eden kara kuvvetleriyle koordineliydi.

Güneydeki Yemenli kabile ve siyasi kaynaklara göre saldırı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderliğinde gerçekleşti.

BAE, İran destekli silahlı Husiler tarafından sürgüne zorlanan, uluslarası anlamda tanınan Yemen hükümetini desteklemek için Körfez Arap Koalisyonu'yla Mart ayında Yemen iç savaşına müdahalede bulunmuştu. 

BÖLGEYİ YENİDEN KAZANMAK

Pazar günkü hava saldırıları zamanlama olarak, Yemen hükümeti ve İran destekli Husiler arasında barışı tesis etmeye yönelik Kuveyt'te başlatılan görüşmelere denk geldi.

ABD yıllarca Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK)'ni vurmak için drone saldırıları düzenliyordu. ABD, grubun geçen yılki başarılarına karşın, Haziran'da öldürülen Nasir el Vuheyşi de dahil olmak üzere grubun liderlerine suikast düzenlemeye odaklandı.

Bölge sakinleri, ailelerin daha fazla hava saldırısı olması korkusuyla arabalarına yüklenip şehirden gittiklerini rapor etti.

Cumartesi günü, Batı ve Körfez ülkelerin desteğini alan Yemen hükümeti birlikleri El Kaide ile Zincibar'ın yakınlarındaki Al Koud kentinde çatıştı. Aynı zamanda bir drone ile yapılan hava saldırısında, Marib şehrinin güneyinde iki El Kaide savaşçısı öldürüldü.

Resmi Twitter hesabında yaptığı bir açıklamada AYEK, Al Koud kentinde hükümet güçlerine bir canlı bomba saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan destekli Yemen hükümeti güneydeki liman kenti Aden'de kendisini yeniden inşa etmeyi denerken; Husiler kuzeydeki Sanaa'nın merkezini kontrol ediyor. Hükümet ordusu Husii militanlara karşı kazanımlarda bulunmaya ve kaybedilen bölgeyi geri almak için tekrar organize olmaya çalışıyor. 

Kaynak: Mepa News ve Reuters

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.