"Vicdani retçiler Türkiye'de ayrımcılığa uğruyor"

"Vicdani retçiler Türkiye'de ayrımcılığa uğruyor"

Avrupa Vicdani Ret Bürosu yıllık raporunu açıkladı.

Avrupa Vicdani Ret Bürosu'nun (EBCO) 2016 yılındaki durumu değerlendirdiği raporuna göre, Avrupa'da barış aktivistleri ve vicdani retçiler ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor. Perşembe günü açıklanan raporda, özellikle Türkiye ve Yunanistan'daki durumun kritik olduğuna dikkat çekildi.

Avrupa Vicdani Ret Bürosu Başkanı Friedhelm Schneider, "2016'da vicdani retçilerin durumunda ilerleme yerine durgunluk gözlendi" dedi.

Raporda, Türk hükümetinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 10 yıl önce verdiği vicdani ret kararını dikkat almadığı belirtildi.

AİHM, Ocak 2006’da aldığı bir kararla Türkiye’nin, vicdani ret hakkını kullanan Osman Murat Ülke’ye tekrar tekrar gözaltı cezaları vererek sözleşmeyi ihlal ettiğine hükmetmişti.  Mahkeme Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele yasağı'nı düzenleyen 3'üncü maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 11 bin euro tazminat ödemeye mahkum etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.