Nevvar'ın amcası: Hala gözyaşlarımı tutamıyorum

Nevvar'ın amcası: Hala gözyaşlarımı tutamıyorum

Trump'ın "çok başarılı" olarak nitelediği saldırıda 8 yaşındaki yeğeni ölmüştü. Ammar, "Yaşananlar aklıma geldikçe göz yaşlarımı tutamıyorum." diyor.

ABD'li komandoların düzenlediği baskında 8 yaşındaki yeğeni de dahil çok sayıda aile üyesini kaybeden Ammar el Evlaki, ABD başkanı Donald Trump'ın operasyon hakkındaki "çok başarılı" yorumlarının ardından açıklama yaptı.

Ammar, Ocak ayında düzenlenen baskın aklına geldikçe ağladığını ifade etti.

29 Ocak'ta Yemen'in El Beyda ilindeki Yakla köyüne yapılan baskında, dünyaca ünlü El Kaide üyesi ve vaiz Enver el Evlaki'nin kızı da dahil olmak üzere 23 sivil öldürülmüştü.

Operasyon Donald Trump göreve geldikten birkaç gün sonra gerçekleştirildi. Eleştirilere maruz kalan operasyon, Trump tarafından kongrede savunuldu. Trump, Pazar günü kongrede gerçekleştirdiği konuşmasında baskının "daha çok zafer kazandıracak istihbaratlar sağladığını" söyledi.

Trump, ayrıca konuşmasında Savunma Bakanı Mike Mattis’in Ryan Owens’ın "çok başarılı bir operasyonun kahramanı" olduğu yönündeki sözlerine göndermede bulundu.

Fakat Trump'ın açıklamaları Ammar'a sorulduğunda, söyleyecek fazla bir şeyinin olmadığını ifade etti:

"Yaşananlar aklıma geldikçe göz yaşlarımı tutamıyorum"

"Ağlama annecim"

Enver el Evlaki'nin kardeşi olan Ammar, Facebook'ta yaptığı paylaşımda Nevvar'ın boynu da dahil birkaç kez vurulduğunu ve hiç bir tıbbı müdahale yapılmadan iki saat boyunca ölüme terkedildiğini yazdı. 

Ammar'ın açıklamasına göre, Nevvar ölmek üzere iken diğer aile üyelerini teskin etmeye çalıştı ve annesine şu sözleri söyledi: 

"Ağlama anneciğim, iyi olacağım"


Saldırının düzenlendiği köyün sakinleri, olayın yaşandığı anları "kara bir gece" olarak tanımlıyor:

"Önce drone araçları ve helikopterlerle başladı saldırı ve ardından ABD askerleri evlere baskınlar düzenledi."

Saldırının hedeflerinden biri Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK) liderlerinden Kasım er Rimi idi. Fakat köylüler köyle El Kaide üyelerinin bulunduğunu reddettiler.

"Büyük bir gaf"

ABD, Yemen'de AYEK hedeflerine 165 drone saldırısı gerçekleştirdi ve bu saldırılarda en az 800 insan hayatını kaybetti. 

İnsan hakları grupları, Trump'ı baskının başarılı olduğunu ileri sürdüğü için eleştirdiler.

Reprive adlı insan hakları örgütü avukatı Jennifer Gibson, "Eldeki tüm deliller büyük bir gaf yapıldığını gösteriyor. Bir sivil aile öldürüldü, bebeğini korumak isteyen bir anne öldürüldü, çocuklar ve diğerleri ağır yaralandı." açıklamasında bulundu.

ABD ordusu, baskın sırasında sivillerin öldüğü konusundaki iddiaları geçiştiriyordu. Ancak 2 Şubat'ta yapılan açıklamada, operasyon sırasında sivillerin ölmesinin 'muhtemel' olduğu kabul edilmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.