İç çatışmanın bedeli: Muhalifler Şam'daki mahallelerden tahliye ediliyor

İç çatışmanın bedeli: Muhalifler Şam'daki mahallelerden tahliye ediliyor

Rejim kuşatmasındaki Berze Mahallesi'nden ayrılmak zorunda kalanları taşıyan ilk konvoy yola çıktı.

Şam’ın Berze mahallesinden muhalif savaşçıları İdlib’e tahliye etmek için ilk tahliye konvoyunun bölgeye ulaştığı bildirildi.

Anlaşmanın Türkiye, Rusya ve İran tarafından uzlaşmaya varılan “çatışmasızlık bölgeleri” anlaşması kapsamında ilk tahliye girişimi olduğu bildiriliyor.

Tahliye çalışmaları, sivil ve askeri komite teşkil eden muhalif güçlerin, rejim kuvvetleriyle yaptığı görüşmelerin ardından başlarken, anlaşma, “dileyen kimsenin Berze mahallesinden rejimin hâkimiyetinde olmayan bölgelere çıkmasını” öngörüyor.


Söz konusu anlaşma, Şam'da Ceyşu'l İslam grubunun diğer rejim muhalifi gruplara karşı başlattığı saldırıların ardından geldi. İç çatışma ve rejimin operasyonları nedeniyle Şam'daki birçok cephede zor duruma düşen muhalifler anlaşma masasına gelmek zorunda kaldı.

İlk konvoyda 1500 kişi var

Kaynakların yaptığı açıklamaya göre otobüslerin Berze’ye ulaşmasından sonra çıkmak isteyenlerin kayıtları başladı. İlk tahliye konvoyunda yaklaşık 1500 kişi olduğu kaydedilirken genelinin rejimden ayrılan savaşçılar olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Suriye resmi kanalı “Silahlıların aileleri ile birlikte Suriye’nin kuzeyine doğru 40 otobüsle tahliyesi başladı. Diğer silahlıların çıkışları, önümüzdeki 5 gün içinde tamamlanacak” ifadelerini kullanarak tahliye edilecek ailelerin sayısı hakkında herhangi bir detay paylaşmadı.


Muhalif savaşçıların Başkent Şam’daki Berze mahallesinden Suriye’nin kuzeyine tahliyesini öngören anlaşmanın, Rusya gözetiminde muhalifler ile rejim kuvvetleri arasında geçtiğimiz birkaç gün içinde sağlandığı belirtiliyor.

Berze mahallesinin 2012-2013 yıllarında muhalifler ile rejim kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalara şahit olduğu, 2014 yılında uzlaşma mıntıkasına dönüşmesini sağlayan ateşkes anlaşmasına dek bu çatışmaların genişlik kazandığı biliniyor.

Diğer yandan askeri hareketlilik kazanan Kabun mahallesinde de muhalif savaşçıların tahliyesi için görüşmelerin devam ettiği gelen bilgiler arasında.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.