İranlı balıkçılar kıtlıkla boğuşan Somali'nin balıklarına 'göz dikti'

İranlı balıkçılar kıtlıkla boğuşan Somali'nin balıklarına 'göz dikti'

Deniz korsanları Somali kıyılarında balıkçılık yapan İran gemilerine saldırı düzenledi.

Somali'nin Puntland kıyılarında deniz korsanları balıkçılık yapan İran gemilerine saldırı düzenledi. 

Yarı-otonom statüsündeki Puntland'ın belediye başkanı Ali Şirin, Reuters'a verdiği demeçte "İran gemilerinin Puntland'da balıkçılık yapma lisansları bulunmuyor" dedi. 

Yerel balıkçılar, lisansız gemilerin Somali kıyılarında avlanması konusunda oldukça öfkeliler.

Korsanlar nasıl saldırıyor?

Korsan gruplar kendilerine ait küçük tekneler ile hızlı hareket etme ve gemilere çıkarma yaparak ele geçirme imkanı kazanıyorlar.

Korsanların ele geçirdikleri balıkçı gemilerini daha büyük ticaret gemilerine saldırılar düzenlemek için kullandıkları belirtiliyor.

'Gasp edilen' zenginlik

Somali'de Batı destekli Mogadişu hükümetine karşı savaşan Eş Şebab Hareketi de ülke kıyılarının uluslararası şirketlere açılması ve bölgede yasadışı balıkçılık yapılması nedeniyle korsanlık faaliyetlerine destek veriyor. 

Yıllardır kıtlık problemiyle karşı karşıya bulunulan Somali, aslında bir balık cenneti. Bölge uzmanları şimdilerde İranlı balıkçıların da varlığını gösterdiği bölgenin, büyük şirketler tarafından 'gasp edildiğini' ifade ediyor.

Dünya petrol ürünleri deniz ticaretinin yarıya yakının rotasında bulunan Aden Körfezi'nin önemli bir kısmını Somali karasuları oluşturuyor.   

Mevcut durum, Somali'de baş gösteren kıtlık probleminin aslında yardım kumanyaları ile çözülemeyecek bir adaletsizlik problemi olduğunu gözler önüne seriyor. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.