Musul için nihai saldırı başladı

Musul için nihai saldırı başladı

Bağdat hükümetine bağlı güçler Musul kentinde IŞİD'in elindeki son bölgeleri geri almak için yeni bir saldırı başlattı.

Bağdat hükümetine bağlı güçler Musul kentinde IŞİD'in elindeki son bölgeleri ele geçirmek için yeni bir saldırı başlattı

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen Bağdat hükümeti güçleri, Musul Operasyonu kapsamında kentin batı yakasında IŞİD'in elinde kalan son bölgeleri de geri almak için bugün yeni bir saldırı başlatıldığını açıkladı. Bağdat hükümeti askeri kaynaklarının aktardığı bilgiye göre IŞİD kentin batı yakasında %5'lik bir alanı kontrol altında tutuyor.

"Şehrin geri kalanını özgürleştireceğiz"

Musul Operasyonu komutanı Korgeneral Abdulemir Raşid Yarullah, bugün başlatılan yeni saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada, "kentin geri kalanını da özgürleştirmek için kuvvetlerimizin saldırıları başlamıştır" ifadelerini kullandı. 

Son dört bölge kaldı

Musul kentinin batısında IŞİD'in kontrolü altında son dört bölge kalmış durumda. Bunlar Eski Musul, Şifa, Bab Sincar ve Zencili. IŞİD'in elinde kalan bu son bölgelere yönelik bugün başlatılan saldırlara ordu güçleri, polis, terörle mücadele birimi ve zırhlı birlikler katılıyor.


Musul kenti batı yakasında Bağdat hükümeti güçlerine destek sağlayan ABD askerleri

Yoğun hava saldırıları sürüyor

Kentin batı yakasında devam eden operasyona ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının yoğun destek verdiği biliniyor. Irak güçlerinin de hava saldırıları düzenlediği kentin batı yakasında bu hava saldırıları sebebiyle oldukça fazla sivil kaybı yaşandı. 

Öte yandan Irak Hava Kuvvetleri Musul'un batısında bulunan İran destekli Haşdi Şaabi milislerine de kendileri tarafından düzenli hava desteği sağlandığını açıkladı. 

Çatışmalarda İran Devrim Muhafızları komutanı öldü


Şaban Nesiri

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Şaban Nesiri'nin de Musul'un batısında IŞİD ile yaşanan çatışmalarda öldüğü bildirildi. İran haber kaynaklarının aktardığı bilgiye göre 35 yıldır aktif askeri görevde olan Nesiri, uzun bir süre Suriye ve Irak'ta da görev yaptı. Yine aynı kaynakların aktardığına göre Nesiri, Musul'un batısındaki Baac bölgesinde IŞİD ile yaşanan çatışmalarda öldü.

Operasyon Ekim 2016'da başlamıştı

Bağdat hükümeti güçleri Musul Operasyonu'na geçtiğimiz yılın Ekim ayında başlamıştı. Sekizinci ayına giren operasyonda sona doğru yaklaşılırken hükümet güçlerinden yaklaşık 7 bin kişinin öldüğü bilgisi batılı kaynaklar ve aktivistlerce aktarılmakta. Bu sayıya, İran tarafından desteklenen Haşdi Şaabi'nin verdiği kayıplar dahil değil.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.