Malavi’de Devlet, Albino Topluluğu Korumaktan Aciz

Malavi’de Devlet, Albino Topluluğu Korumaktan Aciz

İnsan hakları kuruluşları alarm seviyesini artan saldırılarla beraber yükseltmiş durumda; ancak hükümet raporun adil olmadığı görüşünde.

İnsan hakları kuruluşları alarm seviyesini artan saldırılarla beraber yükseltmiş durumda; ancak hükümet raporun adil olmadığı görüşünde.

Uluslararsı AF Örgütü'ne göre, Malavi hükümet,i Albanizm hastalığına sahip bireyleri cinayet çetelerinin eline bırakarak onları koruma konusunda sınıfta kalmış görünüyor. Zira bu çeteler albanizimli bireyleri vücut parçaları için öldürüyorlar. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan örgüt raporuna göre geçtiğimiz iki yıla bakıldığında cinayet çeteleri tarafında gerçekleştirilen saldırılar tırmanış göstermekte. Böylesi bir korku ve terör ortamında yaşayan insanlar için henüz kimse harekete geçmiş değil. Devlet bu saldırıların önünü almak namına herhangi bir önlem alabilmiş değil. Görünen o ki bu konu henüz gündemlerine ciddi anlamda girmiş bile değil.  

Malavi polis kaynaklarının verdiği resmi bilgilere göre 2014 yılından günümüze en az 69 albanizimli kişi saldırıya uğramış durumda. AF Örgütü bunların en az 18’inin öldüğünü, dördünün de kaçırıldığını iddia ediyor. Ancak daha dikkat çekeni ise olayların nasıl bir ivme ile yükselmekte olduğu. Nitekim sadece geçtiğimiz nisan ayında 4 kişi öldü. Albanizimli kimselere ait vücut parçaları güney ve doğu Afrika ülkelerinde satılmaktalar. Halk bu insan parçalarının sihirli güçlere sahip olduğunu düşünmektedir. Daha önceleri bu gibi saldırılar daha çok Tanzanya, Kenya ve Burundi’de iken son 18 aydır Malavi’de görülmeye başlanmış durumda.

Af örgütü yetkilileri polisin bu gibi davalarda araştırma yapacak becerilere ve donanımlara sahip olmadığını bildirirken, devlet yetkilileri ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ve Af örgütünün bu gibi işlere karışmamaları gerektiği yönünde açıklamalarla cevap verdiler. Bonface Massah, Malavi albanizmliler birliği başkanı, Af örgütü raporunu “güzel bir gelişme” olarak değerlendirmekte.

Ikponwosa Ero, Birleşmiş Milletler uzmanı, nisan ayında yaşananlara dair “sistematik soykırım” yorumunda bulundu. 16,5 milyonluk Malavi genelinde 7 ila 10 bin civarında albanizimli ferdin olduğu tahmin ediliyor. Kızıl Haç tarafından yayınlanan bir rapora göre Malavi’nin komşusu Tanzanya’da cadı doktorlar albanizmli bir kişinin tüm organlarına 75.000 dolar vermekteler. Af örgütü çalışanları olayları hala araştırdıklarını ve asıl hedeflerinin tüm bu organizasyonu ortay çıkarmak olduğunu ifade ediyorlar. Söz konusu Af Örgütü raporuna göre albanizimli insanlar sosyal ayrımcılığa da maruz kalmaktalar. Bu durum ise onların en temel kamu hizmetlerine erişimlerini engellemekte.

Uzmanlar Albinizimli fertlerin hastahane ve okullarda bile ayrımcılığa maruz kaldıklarını ifade etmekteler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.