Enerji Savaşları ve Suriye

Enerji Savaşları ve Suriye

Her şeye rağmen gelişmeler, Suriye krizini yine de enerji savaşlarının bir parçası olmaktan tümüyle soyutlamıyor.

Suriye'de dördüncü yılını geride bırakan, yaşananlarla ilgili pek çok rapor, analiz, projeksiyon ve araştırma yayınlandı. Ancak yaşananlarda enerji kaynakları ve bu kaynakların olası aktarım yolları açısından yaklaşarak Suriye krizine doğrudan ve dolaylı müdahil aktörlerin konum, amaç ve bölgeye ilişkin gelecek tasarımları üzerinde sebep-sonuç ilişkilerini irdeleyen derinlikli çalışma örnekleri son derece sınırlı kaldı.

Bilgi, görüş ve eleştirilerinize sunulan bu çalışmanın temel amacı alanındaki bir eksikliği gidermek değil, yerel bir kriz olarak başlayıp sonrasında bölgesel ve giderek küresel bir kimlik kazanıp global düzlemde etkileşimlerine tanık olunan yaşananlara değişik bir perspektiften bakarak ufuk hattının ötesini görebilmeye yardımcı olmak.

Suriye krizinin başlıca nedeni elbette salt enerji kaynaklarını ve bu kaynakların hangi yollarla Batı'ya aktarılarak siyasal yansıma ve sonuçları ile birlikte ekonomiye kazandırılması değil.

Ne var ki bu gerçeklik Suriye krizini yine de enerji savaşlarının bir parçası olmaktan tümüyle soyutlamıyor.

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (BAŞKENT-SAM)'den  Ercan Çitlioğlu tarafından hazırlanan rapor, birçok harita ve grafik içermektedir. Raporun Türkçe'nin yanısıra İngilizce versiyonu da bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.