Afrika'da Küresel Silah Ticareti

Afrika'da Küresel Silah Ticareti

ORDAF tarafından hazırlanan bu raporda, silah transfer verileri bağlamında Afrika’daki silahlanma yarışını incelenmektedir.

Son bir yılda yaklaşık %9 artış gösteren Afrika’nın silah giderleri 44 milyar 900 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Kıta ülkelerinin 2/3’ü silah alımını arttırmış olup, Afrika’nın silah alımında liderliği Cezayir üstlenmiş durumdadır. Silah giderlerini bir yılda %8,8 artıran Cezayir, 10 milyar dolarlık eşiği aşmış durumdadır. 2004 yılından bu yana Cezayir’in silah giderlerinde %176 artış olduğu da görülmektedir. Afrika silah pazarının ikinci büyük oyuncusu ise silah alımını %36 arttıran Angola’dır. Bunları ise %26 ile Fas ve %6 ile Sudan takip etmektedir. Sahra-altı Afrika ülkelerine gelince, kıta genelindeki ithalatının %42’sini oluşturduğu görülmektedir. Sudan bu bölgede en büyük ithalatçıyken Uganda da ikinci sırada gelmektedir. Bunlar sırasıyla bölgedeki ithalatın %15 ve %14’ünü oluşturmaktadırlar.

Ülke sınırları içerisindeki terör eylemlerini arttıran Boko Haram’a karşı sıkı tedbir kararı alan Nijerya ve Kamerun, bütçelerinin yaklaşık 1⁄4’ünü silahlanmaya ayırmıştır ve silah alımını ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Fransa, İsrail, İspanya ve İtalya gibi pek çok farklı ülkeden sağlamışlardır. Bu sayede savunma sanayilerini tek bir ülkenin güdümünden çıkartarak bağımlılıklarını azaltmayı hedeflemişlerdir.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dr. Muhammed Tandoğan tarafından hazırlanan rapor SIPRI verileri bağlamında listesi verilen ülkelerin silah transfer verileri Afrika’daki silahlanma yarışını açıkça ortaya koymaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.