Afgan Talibanı'nın ideolojisi

Afgan Talibanı'nın ideolojisi

Taliban'ın dini anlayışının incelendiği rapora göre, Taliban geçtiğimiz yirmi yılda ideolojik anlamda önemli ölçüde dönüşüm geçirdi.

Bağımsız araştırma platformu Afghanistan Analysts Network tarafından hazırlanan rapora göre, örgüt geçtiğimiz yirmi yılda ideolojik anlamda önemli bir dönüşüm geçirdi. 90'lı yıllarda örgütün ideolojisi Afganistan'ın güneyindeki Peştu köylerinde yaygın olan, İslam'ın 'gelenekçi' yorumu üzerinde şekillenirken direnişle geçen yılların ardından örgütün savunduğu ideoloji Arap dünyasında yaygın olan siyasal İslamcı çizgiye evrildi. Raporda, yaşanan dönüşüme rağmen örgütün hala 'muhafazakar' ve 'otoriter' eğilimlerini sürdürdüğü savunuluyor.

Anand Gopal ve Alex Strick van Linschoten'ın yıllar süren saha çalışmaları ve örgütün önde gelen liderlerinin röportajlarından derlediği bilgilerle hazırlanan rapor Taliban hareketinin ideoloijisine ışık tutuyor. 

Raporun dili İngilizce'dir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.