Afganistan'da Sivil Ölümleri Raporu

Afganistan'da Sivil Ölümleri Raporu

2001 yılında başlayan Afganistan müdahalesi, uluslararası hukuk çerçevesinde meşruiyet temelinde tartışılmaya devam etmektedir.

Afganistan toprakları stratejik konumu nedeniyle geçmişte pek çok defa işgale ve müdahaleye uğramıştır. Çin ve Hindistan’ın büyüyen nüfuzunun da etkisiyle batıdan doğuya kaymaya başlayan dünya güç dengesi nedeniyle Afganistan’ın stratejik önemi günümüzde daha fazla artmıştır. Afganistan’ın yakın geçmişte yaşadığı pek çok olumsuzluk, bu ülkenin hegemonik güçler tarafından kontrolünü ve yönetilmesini kolaylaştırmıştır. 2001 yılında başlayan ve bugün devam eden müdahaleyi de bu genel çerçevede değerlendirmek gerekmektedir.  

Afganistan müdahalesi, uluslararası hukuk çerçevesinde meşruiyet temelinde tartışılmaya devam etmekle birlikte, benzer bir tartışma ülkedeki sivil ölümleri, insan hakları ihlalleri ve müdahalenin doğurduğu sonuçlar temelinde de devam etmektedir. Üzerinden 11 yıl geçmiş olmasına ve on binlerce masum sivilin ölümüne rağmen, ülkede herhangi bir alanda iyileşmeden bahsetmek mümkün değildir. Mayıs 2012 tarihli bu rapor, bu genel çerçeve içinde Afganistan’da NATO şemsiyesi altında görev yapan koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonların neden olduğu sivil ölümlerini farklı bir pencereden incelemek amacıyla kaleme alınmıştır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.