5) Çin'de Tiananmen Meydanı protestoları ve öğrencilerin rolü (1989)
Nisan 1989'da Çin'in başkenti Tiananmen Meydanı'nda 50 bin öğrenci Çin rejimini protestoya başladı. Öğrenciler ülkedeki fakirliği ve baskıcı rejimi protesto ettiklerini açıkladılar. Bu dönemde diğer Komünist rejimlerde gerçekleştirilmeye başlanan açılımların Çin'de gerçekleştirilmiyor oluşu öğrencilerin ana şikayetiydi.
Kısa zamanda meydana toplanan öğrenci sayısı arttı, öğrencilerden cesaret alan diğer Çin vatandaşları da meydana yönelince kalabalık 150 bin kişiyi buldu. Başlangıçta orta derecede polisiye önlemlerle kalabalığı dağıtmak isteyen Çin rejimi sertleşme sinyali verdiğinde dünyadan gelen tepkiler nedeniyle meydana askeri bir harekatı erteledi.
Fakat çoğunluğu öğrenci protestocuların dağılmaması üzerine dış tepkilere aldırmama kararı alan Çin yönetimi Haziran 1989'da orduyu vur emriyle beraber meydana sürdü. Protesto kanlı bir katliamla sona erdi. Tutuklanıp infaz edilenlerle beraber Tiananmen Katliamı'nda yaklaşık 10 bin Çinlinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir.
Öğrencilerin öncülük ettiği Tiananmen Meydanı protestoları bu şekilde bastırılıp sonlanmakla beraber Çin'de yönetim ve sosyal hayat üzerinde etki bırakmıştır. Yeni bir sosyal patlamadan endişe eden Çin yönetimi kısmi reformlara hız vermiş, siyasi ve özellikle sosyal konularda değişimlere gitmiştir.
HABERE YORUM KAT