Sâbık  Cihadmâl

Sâbık Cihadmâl

ABD'nin Taliban'a karşı yeni planı: Yerel milislerden IŞİD yaratmak

ABD'nin Taliban'a karşı yeni planı: Yerel milislerden IŞİD yaratmak

Amerika ve müttefiki kafir devletler şu an Afganistan’daki İslam Emirliği mücahidlerini nasıl yenebilecekleri hususunda çılgına dönmüş vaziyetteler ve ülkenin dört bir yanında Taliban ilerleyişine karşı direnmek için farklı isimlerle militan gruplar oluşturuyorlar.

İşgalin ilk yıllarında Amerikalıların Host, Paktia, Kunar, Nuristan vb. gibi doğu vilayetlerinde büyük mevcudiyeti bulunuyordu. “Compain” isminde milis gruplar oluşturdular ve milisler hala doğuda faal durumda. Bu milis gruplar CIA’in Özel Operasyonlar grubu ile birlikte çalışıyor.

Doğu vilayetlerindeki cinayetler, suikastler, hırsızlık, adam kaçırma, insanları gizli hapishanelere atma gibi işler yaptılar. Bu milisler CIA’in sağ koluydu, kendilerini mücahidlerin saldırılarından korumak ve onları özel casuslar olarak kullanmak için.

Arbaki milisleri artık 'İslami bayrak' taşıyacak

İslam Emirliği, ülkede yüz binden fazla yabancı birliğin varlığına rağmen ilerleyişini sürdürünce, General David Petraeus, Arbaki isimli yeni milis grupların oluşturulmasına başladı. Bu milisler İslam Emirliği mücahidleri için büyük bir engel teşkil etti.

Amerikalılılar dolarları, yerel halk içindeki casusları, eski silahlı grupları kullandı ve hepsini mücahidlere karşı ayaklandırdı. Bu başarılı bir komploydu ve Mücahidlerin bilhassa doğu ve güney vilayetlerinde geniş alanlardan çekilmesine yol açtı.

İslam Emirliği 3–4 yıl boyunca bu komployu bertaraf etmek için canla başla çalıştı ve nihayetinde başarılı oldu. Ülkenin dört bir yanında Arbaki milislerinin birçok liderini öldürdü ve onları mağlup etti ve kaybettiği toprakları geri aldı. Ancak bu milis gruplar halen faal durumda.

Bu iki milis grup yabancı kuvvetlerin ve ABD’nin kuklası Afgan hükümetinin tarafındaydı. Her Afgan bunların kiralık olduğunu ve Amerikan dolarları ile kafirler için çalıştıklarını söylüyordu. Böylece olumlu bir etki yapamadılar. Şimdi Amerikalılar, İslami kıyafetler içinde olan, İslami bayrakları taşıyan ancak Taliban’a karşı direnen bu tür milis gruplar kurmayı düşünüyor.

Bu yüzden Amerikalılar IŞİD’i oluşturmaya başladılar. Bu proje yalnızca Afganistan’a has değil, dünya çapında kafirlere karşı savaşan tüm Mücahidlere yönelik. Bu militanlar Müslümanların kafasını karıştırıyor ve hak olan tarafı kaybediyorlar,

Afganistan'daki IŞİD 

Afganistan’da Amerikalılar bazı Arbaki milislerini IŞİD’e dönüştürdü ve bunu yaptı. Doğu Nangarhar vilayetinde harekete başladılar. İslam Emirliği kafirlerin bu komplosuna da diğer komplolardan edindiği tecrübe ile hazırdı. Bu sebeple Nangarhar vilayetinde 3 ya da 4 ilçeyle sınırlı kaldılar.

Zabul’ün güney vilayetinde Özbekistan İslami Hareketi IŞİD’e bağlanıp Taliban’a karşı savaşacaklarını açıkladıklarında bu vilayette çabucak nihayet buldular ve mensuplarının çoğu öldürüldü.

Bir ay önce Cevzcan vilayetinde bir başka IŞİD grubu faaliyete geçti. Bunlar Özbekti ve savaş ağası General Dostum’un adamlarıydı. Gerçekten bu büyük bir plandı ancak İslam Emirliği mücahidleri bunu bertaraf etti.

Bu IŞİD grubu Cevzcan vilayetinin Derzab ilçesinde mücahidlere saldırdığında ve aralarında 2 ilçe yöneticisinin de bulunduğu 18 Mücahidi şehid ettiğinde, Peştu-Özbek savaşı başlatması beklentisiyle İslam Emirliği’nin karşı saldırı gerçekleştirmesini istediler.

Eğer İslam Emirliği mücahidleri saldırmış olsaydı bu Özbeklerle Peştular arasında savaşın başlıyor olduğu şeklinde bilinecekti. Ancak İslam Emirliği o zamandan şimdiye dek saldırmadı ve onları mağlup etmek için başka yollar kullandı ve bu yollar işe yaradı. Geçtiğimiz gün Cevzcan’daki IŞİD yapılanmasından bir grup İslam Emirliği’ne teslim oldu.

Cevzan’da yaşanan olayın ardından Amerikalılar Kabil’deki bir komutanı (Kari Nimet) Cevzcan’a gönderdi ve onunla beraber helikopterlerle çok miktarda silahı IŞİD’e yolladı. General Dostum’un birçok diğer komutanı da Cevzcan’da IŞİD’e katıldı. Önceden yerel Arbaki milisleri idiler şimdi ise Cevzcan vilaeyinin Derzab iilçesindeki IŞİD savaşçıları. Cevzcan’da IŞİD varlığı tek ilçeyle sınırlı, o da Derzab.

Başarısız oldular

Bir yıldan beri güneydeki Hilmend vilayetinde Sangoryan isimli başka bir milis grubu oluşturulmuş vaziyette. Bunlar Amerikalıların yardımıyla Ulusal Güvenlik Müdürlüğü tarafından oluşturuldu. Özgürleştirilmiş bölgelere girmek ve gizli operasyonlar gerçekleştirmek için Taliban kıyafetleri, sakalları ve sarıkları kullanıyorlar.

Eski Komünist Abdulcabbar Kahraman ise bu milislerin lideri. Geçtiğimiz yıl mücahid bölgelerinde büyük operasyonlar gerçekleştirmek ve İslam Emirliği’nin liderlerini şehid etmek istediler ancak yapamadılar. Musa Kale ilçesindeki bir operasyonda 150'den fazlası yakalandı. Hükümet bunların Taliban’dan ayrılan Molla Muhammed Resul’ün savaşçıları olduğunu söylüyor ancak böyle değiller. Onlar, yeni bir ismi olan ve insaları Taliban birbiriyle çatışıyor ve birbirini öldürüyor yalanıyla aldatan Arbaki milisleridir.

Bunlar Amerikan ve müttefik yabancı devletlerin, insanları şu bu isimlerle İslam Emirliği mücahidlerini mağlup etmek için ayaklandırma amacıyla yaptığı komplolarının bazı örnekleri. Fakat her planda başarısız oldular ve mücahidler her sahada ilerleyişe devam etti.

Kaynak: Afganistan'ın Sesi

“Fikir-Yorum” kategorisinde yayımlanan makalelerdeki fikirler yazarına aittir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 3607 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Sâbık Cihadmâl Arşivi