Ahıska Sürgünü'nün 78'inci yılı

Ahıska Sürgünü'nün 78'inci yılı

Joseph Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği, bundan 78 yıl önce Ahıska Türkleri'ni sürgün etti.

Joseph Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944 tarihinde Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan onbinlerce Ahıskalı Türk’ü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etti.

Zor kullanılarak trenlere bindirilen ve başta Orta Asya olmak üzere Sovyetler Birliği idaresindeki birçok farklı bölgeye zorla sürgün edilen Ahıska Türkleri sürgün yolunda büyük sıkıntılar yaşadı.

Sürgün edilen 100 bini aşkın insandan on binlercesi, yoldaki zor şartlara dayanamayarak can verdi.

Sürüldükleri topraklarda da zor şartlarda yaşamaya mecbur bırakılan Ahıska Türkleri, Özbekistan gibi bölgelerde yerel halkla sorunlar yaşadı. Ahıska Türklerinin yaşadığı sorunlar yıllar boyunca devam etti. Sürgün edilenler, evlerine geri dönme fırsatını onlarca yıl sonra bulabildi. Geri dönenlerin büyük kısmının Gürcistan'da yaşamasına izin verilmedi. Halihazırda dünyada 500 bini aşkın Ahıska Türkü bulunurken, bunların 2 binden azı kendi toprakları olan Gürcistan'da yaşayabiliyor.

Ahıska Sürgünü, Sovyetler Birliği idaresindeki Müslüman ve Türk halkların maruz bırakıldığı birçok insan hakları ihlalinden yalnızca biri olarak tarihe geçmiş durumda.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.