Amerika'nın ilk Müslümanları: ABD'ye İslam'ı götüren 6 Afrikalı

Amerika'nın ilk Müslümanları: ABD'ye İslam'ı götüren 6 Afrikalı

Afrika'dan Amerika'ya köle olarak götürülen 6 Afrikalı, ülkede İslam dininin ilk müntesiplerindendi.

Amerika kıtasında yaşamaya başladığı bilinen ilk Müslümanlar, Afrika'dan zorla köleleştirilerek kıtaya götürülen Müslüman siyahilerdi.

Bir hür olarak yaşayan Afrikalılar, özellikle Batı Afrika'da zorla esir edilerek Amerika kıtasına, temelleri atılacak yeni bir dünyanın inşasında çalışmaya götürüldü.

Köleleştirilen bu Müslüman Afrikalılar, Amerika'nın ilk Müslümanları oldu. Bugüne kadar ABD'de yaygın bir ırkçılık ve saldırganlık altında yaşayan siyahiler, o yıllarda hiçbir hakları olmadan yaşayan kişilerdi.

Amerika'nın ilk Müslümanları olan Afrikalılardan bugüne kadar ulaşabilen yazı ve anılar, kölelerin ilk günlerine dair birçok bilgiyi günümüze aktarıyor. Kıtanın ilk Müslümanlarından altısı günümüzde hatırlanıyor. Genç Müslümanlar adlı internet sitesi, Amerika'nın ilk Müslümanlarını derledi.

[PAGE]

bilalimuhamed.jpg

Bilali Muhammed

Yaklaşık 1770 yılında, bugün Gine ve Sierra Leone olarak bilinen Afrika bölgesinde doğdu. Bilali Muhammed, Fulani kabilesinin seçkinlerinden biriydi. Arapça biliyordu ve hadis, tefsir ve şer’î hukuk dallarında bilgiliydi. Eğitimli olmasından dolayı, köle toplumunda konumunun yükseltilmesine izin verildi. Ayrıca vefatından önce arkadaşına hediye ettiği Bilali dökümanı adında Maliki Mezhebi İslam Hukuku ile ilgili 13 sayfadan oluşan el yazmasının yazarıdır. Bu el yazmasının, Kahire’deki El Ezher Üniversitesi’nde deşifre edilene kadar günlük olduğu düşünülüyordu. Kendisinin bu el yazması, İngilizce kaynaklarda “Ben Ali Diary” ya da “Ben Ali Journal” olarak bilinir.

[PAGE]

basliksiz-1-014.jpg

Ayub Job Djallo

Ayub Job Djallo saygın bir Müslüman aile olan Fulbe ailesinin bir evladı olarak Senegal’de doğdu. Job Ben Solomon ismi ile de tanınır. Birkaç hatıra yazısı yazmıştır ve Maryland’de iki yıllığına köle olarak yaşamıştır. Bir karışıklık sebebiyle köle olarak satılmış, sonunda Senegal’deki evine, asilzade kökenine bir Müslüman olarak dönmüştür.

[PAGE]

basliksiz-1-015.jpg

Yarrow Mamood

Gine’de doğdu. Yarrow Mamood, özgür bir insan olarak 1736’da doğdu ve 1823’te vefat etti. 14 yaşındayken kız kardeşi ile Maryland’e taşındı. Arapça bilgisi vardı. Ölümüne kadar dini yükümlülüklerini aleni bir şekilde yerine getirdi.

[PAGE]

basliksiz-1-016.jpg

İbrahim Abdurrahman ibn Sori

İbrahim Abdurrahman ibn Sori Gine’de doğdu. Aynı zamanda “Kölelerin içindeki prens” olarak da bilinirdi. Timbo köyünden Kral Sori’nin oğluydu. Abdurrahman askeri bir liderdi. Bir pusu sonucu esir düştü ve Mississipi’deki Thomas Foster adında bir adama köle olarak satıldı. İbn Sori evlendi ve çocuk sahibi oldu. Serbest bırakılana kadar 40 yıl boyunca çalıştı. Geri dönüş yolunda vefat etti. Batı Afrika’daki ailesine Arapça dilinde yazdığı ve Fas Sultanı Abdurrahman tarafından da okunan bir mektubu mevcuttur. Bu mektup Sultan Abdurrahman’ı çok etkilemiş ve Sultan, dönemin Amerikan Başkanı John Quincy Adams’dan onu serbest bırakmasını talep etmiştir.

[PAGE]

basliksiz-1-017.jpg

Ömer ibni Seyyid

Ömer ibni Seyyid 1770’te Fuuta Toro, Senegal’de doğmuştur. 1807‘de esir edilmiştir. Muslimsofusa sitesine göre Omar Moreau ve Prince Omeroh olarak da bilinir. Bazı kaynaklarda hayatının sonuna doğru Hıristiyan olduğuna dair kayıtlar olsa da çoğu kaynak durumun göründüğü gibi olmadığını söylüyor. Yine de kendisinin, bir İslam alimi olarak, aritmetik ve ilahiyat gibi çeşitli dallarda Arapça dilinde yazıları mevcuttur.

[PAGE]

basliksiz-1-018.jpg

Salih Bilali

Salih Bilali, Mali’de doğmuştur ve 1782’de esir edilmiştir. Köleliği Kaldırma Enstitüsünün raporuna göre ölüm döşeğinde son sözü kelime-i şehadet olmuştur.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.