Bir Guantanamo mahkumunun gözünden: Ebu Zübeyde kendisine yapılan işkenceleri çizdi

Bir Guantanamo mahkumunun gözünden: Ebu Zübeyde kendisine yapılan işkenceleri çizdi

ABD'nin Guantanamo Hapishanesi'nde yaptığı işkencelerle anılan isimlerden biri olan Ebu Zübeyde'nin bu işkenceleri anlattığı çizimler ortaya çıktı.

Bu haberdeki görseller bazı okuyucular için rahatsız edici olabilir. Guantanamo'da yaşananları olduğu gibi yansıtabilmesi için Ebu Zübeyde'nin çizimleri doğrudan aktarılmıştır.

ABD'nin Küba'da bulunan Guantanamo Hapishanesi'nde yaptığı işkencelere maruz kalan isimlerden biri olan Ebu Zübeyde'nin bu işkenceleri resmettiği çizimler ortaya çıktı.

1980'li yıllarda Afganistan'da bir eğitim kampında sorumlu olduğu ifade edildi ve ABD tarafından El Kaide'nin üst düzey bir ismi olmakla suçlandı.

2002 yılının Ağustos ayında, bir grup FBI ve CIA ajanı ile Pakistan kuvvetleri, Ebu Zübeyde ve diğer 50 kişiyi Pakistan'ın Faysalabad şehrinde yakaladı.

El Kaide mensubu olduğu gerekçesiyle yakalanan Ebu Zübeyde, asıl adıyla Zeynelabidin Muhammed Hüseyin, önce ABD'nin ülke dışındaki merkezlerinde, daha sonra ise Guantanamo'da ağır işkenceler gördü.

Ebu Zübeyde'ye yönelik işkencelerin arkasındaki isim, şu an CIA Şefi olan, o dönemde ise CIA'nin Tayland'da kurulan ABD dışındaki ilk hapishanesinin başındaki Gina Haspel idi.

Ebu Zübeyde, avukatının yayınladığı "Amerika Nasıl İşkence Ediyor?" başlıklı rapor için, kendisine yönelik işkencelere dair çizimler yaptı.


waterboarding.jpg

ez2.jpg

Waterboarding

Çıplak bir biçimde bir sedyeye bağlanan mahkuma, yüzüne geçirilen bezin üzerinden dökülen suyla, şiddetli bir boğulma hissi veriliyor.

Söz konusu işkence Ebu Zübeyde'ye gün içinde birçok kere uygulanıyordu.


smallconfinement.jpg

Küçük kapama tekniği

Eller ve ayaklar bağlanarak tamamen karanlık bir kutunun içerisine hapsedilen mahkum, burada çok uzun saatlerce tutuluyor.

Bu şekilde mahkum zaman ve mekan algısını yitiriyor. Aynı zamanda hiçbir şekilde hareket edemediği için şiddetli şekilde ağrı yaşıyor.


largeconfinement.jpg

Büyük kapama tekniği

Eller ve ayaklar bağlanarak tamamen karanlık ve ses geçirmeyen bir kutunun içerisine hapsedilen mahkum, burada çok uzun saatlerce tutuluyor.

Bu şekilde mahkum zaman ve mekan algısını yitiriyor. Aynı zamanda ses olarak yalıtılan odada bir süre sonra herhangi bir sese karşı aşırı duyarlı hale geliyor. Kutudan çıkarıldıktan sonra çok kısık sesleri dahi dehşet verici derecede yüksek olarak algılıyor.


walling.jpg

Duvarlama

Elleri ve ayakları bağlanan mahkum, boynuna sarılan bir kumaşla desteklenerek kafası birçok kere duvara vuruluyor.

Bu işkence yöntemi mahkumun kafasında ciddi hasarlara ve travmalara yol açıyor.


sleepd.jpg

sleepd2.jpg

Uyutmama

Mahkum, uyuması mümkün olmayan pozisyonlarda bağlanarak ve uykuya dalması engellenerek işkenceye tabi tutuluyor.

190 saati aşkın süre uyumasına müsaade edilmeyen mahkumda bir süre sonra şiddetli anksiyete, stres, kas ağrıları, halüsinasyon görme ve gerçeklik algısını kaybetme gibi durumlar ortaya çıkıyor.

Ebu Zübeyde işkence sırasında çoğu kez uyutulmadığını ve birkaç saniye dahi uyumak için fırsat kolladığını söylüyor.


stresspst1.jpg

stresspst2.jpg

stresspst3.jpg

Stres pozisyonları

En yaygın işkencelerden biri de mahkumun oldukça ağır, zorlayıcı ve psikolojik olarak da aşağılayıcı pozisyonlarda saatlerce tutulması.

İlk görselde mahkum, çıplak bir bir biçimde ellerinden parmaklıklara asılıyor. Ayak parmakları üzerinde durmaya zorlanan mahkum, soğuk ortamda bırakılıyor.

İkinci görselde elleri ve ayakları zincirlenen mahkum, demir parmaklıklara bağlanarak saatlerce tutuluyor.

Son görselde ise mahkum elleri ve ayaklarından zincirlenerek ayak başparmakları üzerinde durmaya zorlanıyor. Mahkuma zaman zaman soğuk su püskürtülüyor.

Çizilen tüm bu işkencelere ek olarak mahkumların şiddetli biçimde dövüldüğü, yüksek sesle müziğe maruz bırakıldığı, mahkumlara elektrik verildiği, cinsel işkence uygulandığı da biliniyor.

2023 yılında ise Ebu Zübeyde'nin işkencelere dair yeni çizimleri yayınlandı. Bu çizimlerde de Ebu Zübeyde'nin farklı işkence türlerine maruz bırakıldığı görülebiliyor.


ez1.jpg

Ebu Zübeyde, tabut benzeri bir kutunun içerisine kilitleniyor ve tabutun içerisine su dolduruluyor. Bu haldeyken Amerikan yetkililer kendisini sorguluyor ve ardından su boşaltılarak Ebu Zübeyde tabutun içerisinde tutuluyor.


ez3.jpg

Bu işkencede Ebu Zübeyde bir yandan tazyikli sularla ıslatılırken diğer yandan da sıcak ve soğuk havaya aynı anda maruz bırakılıyor.


ez4.jpg

Ebu Zübeyde akreplerin bulunduğu bir odada kendisinin çeşitli işkencelere maruz kalırken resmediyor. Yüksek sesli müzik, saat sesleri ve akrepler işkence amacıyla kendisine karşı kullanılmış.


ez5.jpg

Bir hücrede elinden bağlı olarak çömelir halde, stres pozisyonunda tutulan Ebu Zübeyde. Hücrede akrep gibi çeşitli zehirli hayvanlar yer alıyor.


ez6.jpg

Ebu Zübeyde opayla darp ediliyor ve sıcak havaya maruz bırakılıyor.


ez7.jpg

Mahkumlar Guantanamo içerisinde farklı bölümlere gönderilirken tamamen soyularak, elleri ve ayakları zincirlenerek, kafalarına çuval geçirilerek topluca yürütülüyor.


ez8.jpg

Ebu Zübeyde kafasına çuval geçirilip kulaklıkla yüksek sesli müziğe maruz bırakılıyor.


ez9.jpg

Ebu Zübeyde'ye uygulanan bir başka uygulama ise vücut boşluklarının elle aranarak taciz edilmesi, kendisine sopayla tecavüz tehdidinde ve tecavüzde bulunulması.


ez10.jpg

Ebu Zübeyde'ye yönelik bir başka işkence. Bir kutu içerisine konulan Ebu Zübeyde, kutu sallanarak ve kutuya vurularak işkenceye maruz bırakılıyor.


ez11.jpg

Dövülerek uygulanan işkence Ebu Zübeyde'ye yönelik rutin bir muamele haline gelmiş.


ez12.jpg

Burada Ebu Zübeyde kendisine yönelik bir başka işkenceyi resmediyor. Kendisi bir hücrede tutulurken kendisine, bir başka hücredeki farklı bir mahkuma ağır işkenceler uygulandığı, kafasının matkapla delindiği sesleri dinletiliyor.


ez13.jpg

Darp edilen Ebu Zübeyde'ye, kendisine ve sevdiklerine tecavüzde bulunma tehdidi yöneltiliyor.


ez14.jpg

Amerikan işkenceciler Ebu Zübeyde'yi Kur'an'ı dışkı ve adet kanı içerisine atma tehdidinde bulunarak işkence ediyor.


ez15.jpg

Ebu Zübeyde cinsel uzvuna jiletlerle kesik atılmak suretiyle işkenceye uğruyor ve kendisine uzvunun kesilmesi tehdidi yöneltiliyor.


ez16.jpg

Sakal ve saçların zorla tıraş edilmesi ve İslam ile alay edilmesi.


ez17.jpg

Kur'an'a yönelik hakaret ve saldırılar.


ez18.jpg

Metal parmaklıklardan oluşan hücrelerde tazyikli suya, sıcağa ve soğuğa aynı anda maruz bırakılma.


ez19.jpg

Açlık grevi yapan Ebu Zübeyde'nin anüs yoluyla zorla beslenmesi. Anüse takılan bir hortumla humus, bezelye ve su karışımı doğrudan bağırsaklara iletiliyor.


ez20.jpg


ez21.jpg

Ebu Zübeyde tamamen soyularak karşısına kendisini teşhir eden bir kadın oturtuluyor ve Ebu Zübeyde'nin kendisini rahatsız hissetmesi amaçlanıyor.


ez22.jpg


ez23.jpg

ez24.jpg

Zorla besleme.


ez25.jpg

Matkapla kafanın ve vücudun çeşitli yerlerinin delinmesi tehdidiyle işkence.


ez27.jpg

Gürültü, titreşim ve mikrodalga yayılması suretiyle işkence. Aynı zamanda mahkumun hücresine kötü koku verilmesi, kimi zaman ise mahkumun aç bırakılması ve hücreye yemek kokuları verilmesi.


Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum