İyad Kunaybi

İyad Kunaybi

Bir sosyal medya eleştirisi: Çoklukla övünmek sizi kendinizden geçirdi

Bir sosyal medya eleştirisi: Çoklukla övünmek sizi kendinizden geçirdi

“Çoklukla övünmek, sizi 'tutkuyla oyalayıp, kendinizden geçirdi.” (Tekasur: 1) 

Ne derin bir mana! Sosyal medyaya ne kadarda uyum arz ediyor!

Çoklukla övünme; yani bir kimsenin başkalarından daha fazlasını elde etmeye çabalaması. Çoklukla övünme, beğeni ve paylaşımların sayısıyla övünmeyi de kapsadığı gibi takipçilerin çokluğuyla övünmeyi de kapsar.

Hatta bazılarımız sadece yazmış olmuş olmak için bir şeyler yazma gereği duymakta. Falancanın paylaşımı şu kadar beğeni, binlerce "Like" ve binlerce "Share" almış… Takipçilerin sayısının azalmaması ve falancanın takipçilerinden daha aza düşmemesi için ben de yazmalıyım!

Yayınlanmasında Müslümanlar için ne fikri, ne ahlaki ne de ilmi bir yararı bulunmasa da bir resim paylaşmalıyım. Hatta içerik, maneviyatları yıkan hüzün ve kahırla yüklü olduğu gibi bu hüzün ve kahrı faydalı bir eyleme dönüştürecek hiçbir vesile de sunmamaktadır. Önemli değil. Önemli olan, beğeni ve paylaşımların olmasıdır.

Sosyal medyada çoklukla övünme bir oyalanmaya dönüşmüştür. “Çoklukla övünmek, sizi 'tutkuyla oyalayıp, kendinizden geçirdi.” Kelimenin tam anlamıyla tutkulu bir oyalanma. Bundan sadece Allah’ın merhamet ettikleri müstesnadır.

“Öyle ki (bu,) mezarı ziyaretinize (kabre gidişinize, ölümünüze) kadar sürdü.” İşte bu seni oyalayıcı çoklukla kabir arasından ayıracak olan andır. Sahifeler dürülür ve elde bir amel yoktur… Adeta kısır döngüde süregelen çılgın bir yarıştasın ve ansızın kabre koymak için ölüm eli seni kapı veriyor.

Şunu kesin olarak bilmelisin ki, çokluğuyla övündüğün yayınların, en çok beğeni, katılım ve yorum alan paylaşımların seninle birlikte gelmeyecek ve sana fayda sağlamayacaktır.

Binler, yüz binler ve milyonlarca takipçiler ve izleyiciler senin ardından gelmeyecek ve sana bir yarar sağlamayacaktır…

O vakit, orada, kabirde, (belki de şu anda o anına çok yakınsındır) “Sizi oyaladı” buyruğunun anlamını çok iyi anlayacaksın. Ve pişmanlığın fayda vermediği o vakit, sadece âlemlerin rabbi için ihlas ile yapmadığın tüm amellerin için pişman olacaksın. Beğenileri ve takipçilerini, kalbini ve ihlasını gözetlediğinden daha fazla gözetlediğini ve nefsini onunla tatmin ettiğini görünce şaşıracaksın.

Belki de ne "Share" ne de "Like" almayan, önemsemediğin ve Allah’tan başka hiç kimsenin bilmediği tek bir amelin, tüm bunlardan daha fazla ümit verici olacaktır; boş işlerle dolu sicilinde onun aydınlık bir nokta olduğunu göreceksin.

Sakinliğe, odaklanmaya ve nefis muhasebesine çağrı.

 

Bu yazı toplam 4486 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
İyad Kunaybi Arşivi