Bisiklet kullanmanın 22 yararı

Bisiklet kullanmanın 22 yararı

Bisiklet kullanmanın faydası ve gerekliliği üzerine 22 sebep.

Birçok uzman gerek sağlık, gerek hayat standardı, gerekse ulaşım açısından bisiklet kullanımının önemine vurgu yapıyor. Belirtilene göre bisiklet kullanımı kişiye birçok yönden fayda sağlıyor.

İşte bisiklet kullanmanız için tam 22 sebep.

[PAGE]

1-Uzmanlara göre bisiklet, şehir içinde dört tekerlekli motorlu araçara nazaran sizi ulaşmak istediğiniz yere yarı zamanda götürebiliyor.

[PAGE]

2-Sabah erken saatte bir bisiklet turu kısa vadede sizi yorabilir, ancak gece yastığa başınızı koyduğunuzda daha derin ve kaliteli bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları uykusuzluk problemi çekenlere bu yöntemi tavsiye etmiş. Sonuç mu? Hastalıktan muzdarip olanların uykuya dalma süreleri yarı yarıya azalırken uyku vakitleri de neredeyse bir saat artmış.

[PAGE]

3-Yine Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, düzenli olarak bisiklet kullanmanın cildi ultraviyole ışınların zararlı etkilerinden koruduğunu ve yaşlanmaya dair izleri azalttığı bulgusuna ulaşmış. Bunun temel sebebini, dermatolojist Dr. Christopher Rowland, düzenli kullanımda cilt yüzeyindeki hücrelere giden oksijen miktarının artması olarak açıklıyor.

[PAGE]

4-Bristol Üniversitesi'nden uzmanlara göre bisiklet sürmek yiyeceklerin sindirim süresini azaltarak bağırsakların sağlıklı çalışmasına da yardımcı oluyor.

[PAGE]

5- Illinois Üniversitesi'nden araştırmacılar, bisiklet kullanmanın beyin gücünü de artırdığı sonucuna ulaştı. Zira bisiklet kullanmak, hafızadan sorumlu beyin bölümü hippocamus'ta yeni hücreler üretilmesine yardımcı oluyor.

[PAGE]

6- Düzenli bisiklet kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirerek daha az hasta olmanızı sağlıyor.

[PAGE]

7- King’s College London, 2 bin 400 tek yumurta ikizini karşılaştırdı ve düzenli olarak bisiklet kullananlarda biyolojik yaşın 9 yaş daha genç olduğunu saptadı.

[PAGE]

8- Bisiklet, gerek üretim açısından, gerekse fosil yakıt tüketimi bakımından motorlu araçlara göre oldukça çevreci.

[PAGE]

9-  Purdue Üniversitesi'ndeki çalışmalara göre düzenli olarak bisiklet kullanmak kalp hastalığı riskini yüzde 50 azaltıyor.

[PAGE]

10- Bristol Üniversitesi 200 kişiyle yaptığı çalışmada işten önce egzersiz yapan kişilerin stresinde azalma, motivasyon ve çalışma veriminde artış olduğu saptandı. Bu da söz konusu kişilerin iş hayatında daha fazla yükselmesine olanak sağlıyor.

[PAGE]

11-Fin araştırmacılara göre günde en az 30 dakika yapılan egzersiz ve özellikle bisiklet, hücrelerin düzenli çalışmasını sağlayarak kanser riskini azaltıyor.

[PAGE]

12- Kilo vermek için bisiklet sürmek, yürümekten daha kolay ve daha verimli bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

[PAGE]

13- Verilen kiloya bağlı olarak maddi durum da iyileşiyor. Araştırmacılara göre kişinin vücut kitle indeksi normale yaklaştıkça maddi durumu iyileşmekte.

[PAGE]

14- Bisiklet binerken kaybedilen tuzu geri kazanmak için daha fazla tuzlu besin, kraker ve normalde kaçınmanız gereken gıdayı yiyebilirsiniz.

[PAGE]

15- Araştırmalara göre bisiklet süren kişiler diğer sporlarda da başarılarını artırıyor.

[PAGE]

16- Bisiklet ve benzeri egzersizler kişide yaratıcı düşünme yetisini artırıyor.

[PAGE]

17- Bisikleti düzenli olarak kullanmak, ekstra bir gayret gerektirmeksizin form tutmanıza olanak sağlıyor.

[PAGE]

18- Bisiklet sürerken gereken oksijen miktarını karşılamak için akciğerlerimiz daha fazla çalışıyor. Bu durum da hem akciğerleri hem de kardiyovasküler sistemi güçlendiriyor.

[PAGE]

19- Bisiklet sürmek, vücutta yakılan yağ oranını da artırıyor. Loughborough Üniversitesi'nden spor fizyolojisti Mark Simpson, yarım saatlik bir bisiklet turunun ardından vücudun kalori yakmaya devam ettiğini belirtiyor.

[PAGE]

20- Bisiklet sürme alışkanlığı sigara, kötü beslenme gibi alışkanlıkların yerini alıyor.

[PAGE]

21- Bir bisiklet turu vücudun salgıladığı endorfin miktarını artırarak daha mutlu olmanıza olanak sağlıyor.

[PAGE]

22- Bisiklet kullanmak yorgunluğa da iyi geliyor. Araştırmalara göre yorgun olduğunuzda bisiklet turuna çıkarsanız, ilk birkaç dakikadan sonra bu yorgunluktan kurtulacaksınız.

Kaynak: Bike Radar, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum