Doğu Guta'da binden fazla sivilin öldürüldüğü kimyasal katliamın 10'uncu yılı

Doğu Guta'da binden fazla sivilin öldürüldüğü kimyasal katliamın 10'uncu yılı

21 Ağustos 2013 tarihinde Rusya ve İran destekli Esed rejimi, başkent Şam'da bulunan Doğu Guta'da korkunç bir katliam gerçekleştirdi.

21 Ağustos 2013 tarihinde Rusya ve İran destekli Esed rejimi, başkent Şam'da bulunan Doğu Guta'da korkunç bir katliam gerçekleştirdi.

Katliamın üzerinden sekiz yıl geçmesine rağmen, sivillere yönelik ihlaller devam ediyor.

Doğu Guta'da katliam

Yıllarca akıllardan çıkmayacak katliam başladığında saatler gece 02.30'u gösteriyordu.

Gutalı siviller kimyasal katliama uykuda yakalandı.

Esed rejimi güçlerinin çok sayıda kimyasal gaz yüklü roketle düzenlediği saldırı dış dünyaya ise sabah saatlerinde ulaştı.

Saldırıdan etkilenen bölgeler arasında Muadamiye, Dareyya, Ayn Terma, Cobar, Muleyhe, Kefr Batna, Cisreyn, İrbin, Hamura, Zamalka ve Duma vardı.

Sabaha doğru 05.00'da ayrı bir kimyasal saldırı daha gerçekleştirildi.

guta2.jpg

Katliamın boyutları

Gün doğduğunda dünya korkunç katliamın boyutlarını öğrenmeye yeni başlamıştı.

Saldırı sonrası birçok farklı rakam ortaya atıldı.

Yerel kaynaklar, katliamda en az 1300 sivilin öldüğünü açıkladı.

Ölenlerin büyük bir kısmını, oldukça küçük yaşta olan ve kimyasal saldırıya karşı dayanıksız olan çocuklar oluşturuyordu.

Ölenlerin bedenlerinde herhangi bir iz bulunmuyordu. Saldırıda en öldürücü kimyasal gazlardan sinir ajanı sarin gazı kullanılmıştı.

guta1.jpg

Saldırı sonrası sahada yapılan araştırmalar, deliller, video ve fotoğraflar, kimyasal katliamı Rusya ve İran destekli Esed rejiminin gerçekleştirdiğini ortaya koyuyordu.

Ancak dünyanın sessizliği arasında, Esed rejimi Suriye'de devam eden yıllarca kimyasal gazları ve yasaklı silahları kullanmaya devam etti.

"Üzerlerine buz koymayın, üşürler"

Saldırı sonrası bölgeden aktarılan görüntüler ise tüyler ürperticiydi.

Hayatını kaybeden binlerce sivilin yan yana sıralanmış cesedi, üzerlerine buz konulan bebek cesetleri, çocuklarının başında ağlayan anne ve babalar, anne babasız kalan çocuklar, yakın tarihin en büyük trajedilerinden birini oluşturdu.

guta3.jpg

Kimyasal saldırıda ölen çocuklarının cesetleri üzerine konulan buzları görünce Suriyeli bir annenin "Üzerlerine buz koymayın, üşürler." demesi ise, katliamın hiç akıldan çıkmayacak bir özeti oldu.

Ancak aradan geçen yıllara rağmen, Suriye'de Rusya ve İran destekli Esed rejimi katliamlarına devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum