Dünyanın önde gelen 10 özel askeri birimi

Dünyanın önde gelen 10 özel askeri birimi

Dünya ordularının özel askeri birimleri birçok açıdan öne çıkan özellikleri ve zorlu eğitimleri ile anılıyor.

Özel askeri birlikler dünya üzerindeki en yüksek disiplinli, görev bitirici ve zorlu askeri birimler arasında. Özel harekat birimleri oldukça zorlu seçme süreçlerinden ve eğitimlerden geçiyorlar. Bu da onları sıradan askeri birliklerin çok daha ötesine taşıyor.

[PAGE]

Çin-Kar Leoparı Komando Birimi

Önceden "Kar Kurdu Komando Birimi" olarak bilinen bu askeri birim, zorlu şartlarda hayatta kalabilme kapasiteleri ile biliniyor. Çin Halk Cumhuriyeti'nin özel askeri birimi özel olarak "anti-terör", isyan kontrolü ve bomba imha eğitimleri de alıyor.

Söz konusu birim kendisini güç dayanıklılık ve keskin nişancı isabeti oranındaki yükseklik ile ön plana çıkarmakta. Bu özel harekat birimine girmek için en az birkaç sene Çin özel polis güçlerinde hizmet etmek gerekiyor.

Kar Leoparı Komando Birimi, Irak ve Afganistan gibi ülkelerde Çinli yetkilileri korumanın yanı sıra Doğu Türkistan'da Uygurlara karşı da faaliyet gösteriyor.

[PAGE]

İngiltere-"Special Boat Service"

Special Boat Service (SBS), Kraliyet Donanması'na bağlı ve Birleşik Krallık'ın en gizli ve özel askeri birimlerinden.

SBS, Birleşik Krallık'ın Navy Seal'i (ABD'nin özel askeri birimlerinden deniz komandoları) olarak görülüyor. Bu birim için seçme süreci yüzde 90 oranında başarısızlıkla bitiyor. 4 haftalık dayanıklılık testi, her geçen gün daha da zor hale getirilmekte. Bu testler içinde, 20 saat içerisinde bitirilmesi gereken 40 kilometrelik bir yürüyüş de bulunuyor.

Testleri bitiren adaylar silah kullanma, orman talimi, kompleks çatışma ve çatışmada hayatta kalma gibi konularda uzman hale geliyor.

2. Dünya Savaşı sıralarında kurulan birim 11 Eylül ardından birçok Müslüman ülkede faaliyet gösterdi. Nijerya'dan Endonezya'ya, Afganistan'dan Irak ve Libya'ya bu askeri birim çok sayıda çatışmada yer aldı.

[PAGE]

Polonya-GROM

GROM'un açılımı Group for Operational Maneuvering Response, yani Operasyonel Manevra Müdahale Grubu. Grom aynı zamanda Lehçe'de gök gürültüsü anlamına geliyor. Grubun kökleri, 2. Dünya Savaşı'nda İngiltere'de, sürgündeki Polonyalılar tarafından İngiliz ortaklığıyla kurulan "the Silent Unseen" adlı özel askeri birliğe dayanıyor.

1990 yılında GROM, bölgedeki Yahudilerin İsrail'e girmesi için düzenlenen "Operation Bridge" ardından teşkil edildi ancak kuruluşu ilk defa 1994 yılında Haiti'deki "Operation Restore Democracy" ardından ilan edildi.

GROM bünyesinde yer almak isteyen adaylar psikolojik ve fiziksel birçok dayanıklılık testini geçmek zorunda. Sahadaki oldukça zorlayıcı bu testler neticesinde görece olarak zayıf görülen adaylar eleniyor. Bu birime mensup askerler "anti-terör", özel harekat, kurbağa adamlık, keskin nişancılık ve paraşütle indirme gibi birçok farklı eğitime tabi tutuluyor. Aynı zamanda GROM personeli sıhhiye eğitimi de alıyor. Polonya özel kuvvetleri Afganistan ve Irak gibi bölgelerde de faaliyet gösterdi.

[PAGE]

Pakistan-"Special Services Group"

Özel servis olarak anılan birliğin Urduca ismi "Hususi Hizmetler Askerleri". Söz konusu birlik Pakistan özel kuvvetlerinin temel özel kuvvetlerini teşkil ediyor.

SSG'ye girmek isteyen askerlerin en az iki yıllık askeri deneyimlerinin olması gerekiyor. Adaylar 9 aylık bir genel eğitime tabi tutuluyor. Eğitimler arasında 24 saatlik 60 kilometre uzunluğunda yorucu bir yürüyüş de bulunuyor. SSG mensupları hava indirme, yüzme, yakın muharebe, anti-terör eğitimleri, 25 haftalık komanda talimi alıyor. Adaylardan sadece yüzde 5'inin testleri geçebildiği ifade ediliyor.

SSG, Hindistan ve Afganistan gibi yurtdışı hedeflerin yanı sıra ülke içindeki gruplara karşı saldırılarda da yer alıyor. Bu özel birim, Lal Mescid Kuşatması'nda da rol oynamıştı.

[PAGE]

ABD-Delta Force

Delta Force, ABD ordusunun özel "anti-terör" birimi. Bu birim özellikle üst düzey hedeflere, silahlı hücrelere karşı ve gizli operasyonlar için kullanılmakta.

Delta Force tarafından gerçekleştirilen operasyonların ciddi bir bölümü gizli kalıyor ve gruba dair bilgi veren resmi kaynaklar bulmak da oldukça zor. Grubun yer aldığı en çok bilinen operasyon, Saddam Hüseyin'in yakalandığı "Operation Red Dawn".

Grup mensupları çok sayıda fiziksel ve özellikle psikolojik testlerden geçiyor. Bu testler arasında katılımcının yön bulma yetisini ve dayanıklılığını ölçen testler dikkat çekici. Aday Delta Force'a seçilirse , aldığı eğitimler sırasında ailesi ve arkadaşlarıyla büyük ölçüde iletişimi koparıyor. İfade edilene göre adaylardan yaklaşık yüzde 10'u testleri başarıyla bitirebiliyor.

Delta Force özellikle Bush'un ilan ettiği "teröre karşı savaş"ta sıkça yer aldı. Özel askeri birimin Somali Irak, Afganistan, Keşmir gibi çok sayıda coğrafyada faal olduğu belirtiliyor.

[PAGE]

Fransa- Ulusal Jandarma Müdahale Grubu

Kısa adı olan GIGN ile bilinen özel harekat grubu, 1972 yılında gerçekleştirilen Münih saldırılarının ardından kuruldu. Daha çok rehine operasyonlarına yönelik teşkil edilen yapılanma zamanla gelişerek kapsamlı hale geldi.

Grup genel olarak Fransa sınırları içerisinde faaliyet gösterse de, dünya çapında da görevler yürüttüğü biliniyor. Ancak bu görevler gizli tutuluyor.

14 aylık eğitim programı oldukça ağır ve sadece ilk haftalarda adayların yüzde 80'den fazlası eleniyor. Eğitimler arasında silah kullanımı, keskin nişancılık, hava indirme, yakın dövüş, dalış, hayatta kalma ve patlayıcı imha eğitimleri de var.

GIGN'nin yer aldığı en bilindik görev, 1979 Kabe Baskını. Bu olayda Fransız kuvvetlerin, Müslüman olmayanların girişinin yasak olduğu bölgeye "kelime-i şehadet getirtilerek dahil edildiği" öne sürülmekteydi. Birçok farklı kaynak benzeri bilgileri doğrulamakta.

[PAGE]

İsrail-Sayeret Matkal

269 Birimi olarak da bilinen oluşum, 1957 yılında tesis edildi. Birim yüksek keşif kapasitesi, "anti-terör" faaliyetleri ve rehine operasyonları ile tanınıyor.

Sayeret Matkal Askeri İstihbarat bünyesinde faaliyet gösteriyor. Kurulduğu ilk yıllarda neredeyse tamamen dışa kapalı olan ve üyeleri büyük hassasiyetle tek tek seçilen grup, bir süre sonra şartlarını az da olsa esnetmiş. Sayeret Matkal'ın dövüş sanatları, yön bulma, keşif ve istihbatar, hayatta kalma gibi talimleri içeren yaklaşık 2 yıl süreli bir eğitimi var. İsrail'in şu anki başbakanı Netanyahu da geçmişte bu grubun bir mensubuydu.

Oldukça gizli ve kapalı faaliyet gösteren birimin etkin olduğu yerlerden birinin de Afganistan olduğu ortaya çıkmıştı. Birim ülkenin batısında Taliban saldırısına uğramış ve kayıplar vererek bölgeden çekilmişti.

[PAGE]

Unidad de Operaciones Especiales ile ilgili görsel sonucu

İspanya-Özel Donanma Muharebe Gücü

Ülkenin donanmasından farklı güçlerin bir araya gelmesiyle 2009 yılında oluşturulan birim, özellikle korsanlığa karşı faaliyetlerde yer alıyor.

Birim denizde anti-terör, dalış, arama kurtarma, çıkarma yapma gibi alanlarda uzman. İspanyol özel kuvvetler biriminin dahil olduğu en mühim operasyon, Yemen'e SCUD füzeleri taşıyan Kuzey Kore gemisine 2002 yılında yapılan baskın. Bunun dışında grubun faaliyetlerine dair bilgi oldukça az.

[PAGE]

Rusya-Spetsnaz

Geçmişi Kızıl Ordu'ya dek uzanan bu özel birim içerisinde genel faaliyetler yürüten birimler olduğu gibi, daha özel birimler de mevcut.

Spetsnaz savaş sahası keşfi, düşman destek hatlarının ve silahlarının tahribi konusunda uzmanlaşmış. Birimi ABD özel güçlerinden ayıran ise silahlarını seçme ve hususileştirme konusundaki özgürlükleri.

Birimin eğitimi ve seçimi konusunda ayrıntılı bir bilgi yok. Kafkaslardan Afganistan'a, Suriye'den Ukrayna'ya çok sayıda bölgede Spetsnaz aktivite göstermiş bulunuyor.

[PAGE]

ABD-"Navy SEAL"

Batılı uzmanlar tarafından dünyanın bir numaralı özel askeri birimi olarak gösterilen ABD'nin deniz komandoları, fiziksel olarak oldukça zorlu bir askeri eğitimden geçiyor. Birime girmek isteyen kişiler öncelikle ağır birtakım fiziksel ve psikolojik sınavı başarıyla bitirmek zorunda.

Bu testlerin ardından 18 aylık bir başka eğitim daha başlıyor. Yaklaşık olarak 3 senelik eğitimin ardından bu birimin unsurları görev yapmaya yeterli düzeyde görülüyor. Bu özel birlik ABD'nin Vietnam Savaşı öncesinde teşkil edilmiş olsa da kökleri 2. Dünya Savaşı'na dek uzanıyor.

Deniz komandoları, diğer askeri birimlerin aksine kısıtlı bir alanda faaliyet göstermiyor, doğrudan çatışmalara da sıklıkla katılıyor. Vietnam, Lübnan, Somali, Balkanlar, Afganistan, Irak, Somali, Suriye gibi birçok coğrafyada bu askeri birim saldırılara iştirak etti. Bu da onları en kapsamlı faaliyet gösteren askeri birim yapıyor.

Kaynak: Business Insider, Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
8 Yorum