Mısır Ordusu'ndan Sina'da Hava Operasyonları

Mısır Ordusu'ndan Sina'da Hava Operasyonları

Yoğun bombardıman nedeniyle halk bölgeyi terk etmeye başladı.

IŞİD’in Mısır’ın Sina bölgesinde faaliyet gösteren Sina Vilayeti kolunun son zamanlarda Mısır ordusuna yönelik artırdığı saldırılara, Mısır hükümeti yoğun hava saldırıları ile cevap verdi. Sina Yarımadası’ndaki Şeyh Züveyd ve Refah kentlerinde düzenlenen hava saldırılarında IŞİD bağlantılı 65 silahlı unsurun etkisiz hale getirildiği resmi makamlarca doğrulandı.

Mısır Ordusu Resmi Sözcüsü Muhammed Semir, Facebook sayfasında “Emniyet ve Polis kuvvetleri, hava kuvvetleri ile beraber düzenlediği ortak operasyonda çok tehlikeli 65 silahlı kişiyi etkisiz hale getirdi.” ifadelerini kullandı.

Mısır Ordusu tarafından düzenlenen hava saldırılarının, örgütün konuşlandığı Şeyh Züveyd ve Refah kentlerinde örgüte ait silah, cephanelik ve yakıt mahzenlerini ve sığınakları hedef aldığı Muhammed Semir tarafından belirtildi.

Mısır Ordusu tarafından düzenlenen operasyonlar için herhangi bir vakit belirtilmezken, İsrail ve Gazze’ye sınır olan Sina Yarımadası’nın başkenti El-Ureyş’te görgü tanıkları, Perşembe gününden bu yana Mısır hava kuvvetlerine ait F-16 tipi savaş uçaklarının ve Apache tipi helikopterlerin semalarda sıklıkla görüldüğünü belirtti. Ayrıca görgü tanıkları, dağlık alanlarda hava saldırıların hedef aldığı tahmin edilen birçok cesetle karşılaştıklarını ekledi.

Öte yandan Sina muhafazasında yer alan El-Ureyş kentinde silahlı gruplar tarafından yerleştirilmiş mayın bombasının, orduya ait zırhlı aracın geçtiği esnada infilak ettiği belirtildi. Patlama sonucu 3 asker hayatını kaybederken 3’ü yaralandı.

Mısır Ordusunun özellikle Refah, Şeyh Zübeyd, El-Ureyş kentlerinde güvenliği sağlamak için yoğun hava saldırıları düzenlediği biliniyor. Yakın zamanda IŞİD bağlantılı silahlı grupların ordu subaylarından 15 kişiyi hedef almasının ardından hava saldırılarına daha bir ağırlık verdiği gözlemleniyor.

Kuzey Sina bölgesinde silahlı faaliyet yürüten Ensar Beyti’l Makdis örgütü, IŞİD’in hilafet ilan etmesinin ardından IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi’ye bağlılığını sunarak ismini Vilayeti Sina (Sina Vilayeti) olarak değiştirdi. Ebubekir Bağdadi’ye bağlılığını sunan örgüt daha sonra yaptığı açıklamasında tüm İslam âlemini Bağdadi’ye biat etmeye çağırdı. 14 Nisan 2013 tarihinde Kahire Acil İşler Mahkemesi, örgütün hükümetçe terör listesine alınmasını gerektiren bir karara imza attı. Mahkemenin bu kararı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın örgütü terör listesine aldığını açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi.

Mısır Ordusu ve güvenlik güçleri, uzun aylardan beri genel olarak ülke genelinde ve özel olarak Sina bölgesindeki gruplara karşı operasyon başlattığı biliniyor. Ordu, Sina Yarımadası’nda Gazze sınırına yakın Refah mevkiinde bir tampon bölge oluşturmaya çalışması nedeniyle bölgeden birçok sivilin başka bölgelere yerleştirilmek üzere evlerinden çıkartıldığı gelen bilgiler arasında.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.