Derne abluka altında: Sisi ve Hafter'in hedefindeki şehirde temel ihtiyaç maddelerine ulaşılamıyor

Derne abluka altında: Sisi ve Hafter'in hedefindeki şehirde temel ihtiyaç maddelerine ulaşılamıyor

Mısır'ın Hıristiyanlara yönelik saldırıyı öne sürerek bombaladığı Derne'de halk oldukça zor koşullar altında hayata devam etmeye çalışıyor.

Derne sakinleri, şehrin kuşatma altında olduğunu ve Mısır Hava Kuvvetleri'nin iki yıldan uzun süre önce şehirden atılan IŞİD'ı bahane ederek şehri bombaladığını ifade ediyor. Bilindiği gibi Mısır, geçtiğimiz günlerde Kıpti Hıristiyanları taşıyan bir otobüse yapılan saldırının ardından Libya'yı resmi olarak savaş uçaklarıyla hedef almaya başlamıştı.

Kuşatma altındaki şehirde yiyecek ve ilaç tükeniyor

Şehir sakinlerinden "Hamza Dernevi" şehrin Halife Hafter'e bağlı güçler tarafından kuşatma altında tutulduğunu, dükkanlarda satılan yiyecek maddelerinin ve ilaçların tükenmeye yüz tuttuğunu ve şehir halkının hem Hafter hem de Mısır tarafından bombalandığını ifade etti.

Dernevi sözlerine şöyle devam etti: "Derne Hafter'in milisleri tarafından kuşatma altında. Şehirden ayrılmak isteyenler ya kaçırılıyor ya da askerler tarafından yakalanarak aşağılanıyor. Libya ve Mısır hava unsurları tarafından bombalanıyoruz. Binalar, arabalar, evler yok ediliyor."

 

"Terörist değiliz, IŞİD'i şehirden biz çıkardık"

Hamza Dernevi, Sisi ve Hafter'in "şehrin teröristler için bir yuva haline geldiği" iddiasının doğru olmadığını belirtti ve "biz terörist değiliz, savaş çağrısı yapmıyoruz. IŞİD'i bu şehirden 8 ayda attık" ifadelerini kullandı. Derne 2015 yılından beri, şehri ele geçirmeye çalışan IŞİD mensuplarını bölgeden atamayı başaran Mücahitler Şura Konseyi tarafından kontrol ediliyor. Ancak Hafter'e bağlı Bingazi merkezli güçler Şura Konseyi'ni terörist olarak niteliyor.

"Kadın ve çocukların ilaca ihtiyacı var"

Dernevi, Hafter güçlerinin şehirdeki halka ilaç ve tıbbi malzeme girişini önlediğini belirtiyor: "Bu en mühim şey. Kadın ve çocukların ilaca ihtiyacı var. Yiyecek kaynaklarımız azalıyor. Kuşatma nedeniyle fiyatlar uçtu gitti. Yemek pişirmek için doğalgazımız da bulunmuyor. Bir ay gaz akışını kesiyorlar, diğer ay izin veriyorlar. Derne'de ne adam kaçırma var, ne suikast, ne de sokaklarda yatan cesetler." Şura Konseyi'nin şehirde iç güvenliği sağladığını belirten Hamza Dernevi, Mısır hava saldırılarına hedef olan bir bölgenin de Hay Zintaan olduğunu ifade etti.

Şehre yönelik bombardıman sürüyor

Mısır hava kuvvetlerinin ve Hafter güçlerini şehre yönelik bombardımanı Pazartesi günü de devam etti. Mısır askeri kaynakları, şehirde askeri kamplara yönelik 6 saldırı düzenlendiğini dile getirdi. Derne Şura Konseyi bir açıklama yayınlayarak hava saldırılarının askeri değil sivil hedefleri vurduğunu, bunun bir savaş suçu olduğunu belirtti. Aynı zamanda Mısır'daki Kıptilere yönelik saldırıdan sorumlu olduklarına dair iddiaları temelsiz olarak niteledi. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.