Mısır'da 'sömürgecilik' tartışması: Yavuz Sultan Selim'in adı caddeden kaldırıldı

Mısır'da 'sömürgecilik' tartışması: Yavuz Sultan Selim'in adı caddeden kaldırıldı

Mısırlı profesörce sömürgecilikle suçlanan Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in adı Kahire'de bir caddeden kaldırıldı.

Mısırlı yetkililer Kahire'de, Mısır'ı Osmanlı topraklarına katan padişah Yavuz Sultan Selim'in ismi ile anılan caddenin ismi değiştirme kararı aldı.


Osmanlı İmparatorluğu'nun 1512 yılından 1520 yılına kadar padişahı olan ve saltanatı süresinde Osmanlı topraklarını ciddi ölçüde genişleten Yavuz Sultan Selim, özellikle İran ve Mısır seferleri ile ün salan bir padişah. Sultan Selim'in ismi, Türkiye'de de üçüncü köprü projesinde gündeme geldiği zaman tartışmalara sebep olmuştu.

"Sultan Selim bir sömürgeci"

Kahire Valisi Atıf Abdülhamid, söz konusu kararı Mısırlı bir tarih profesörünün Kahire'nin Zeytun ilçesinde yer alan caddenin isminin değiştirilmesi gerektiği çıkışından sonra aldı. Profesör Muhammed Sabri Dali, "Mısır'ı sömürgeleştiren bir kişinin isminin buraya verilmesinin doğru olmadığını" ifade etmişti. Sultan Selim'in "Mısır'ı Osmanlı topraklarına katması ile ülkenin egemenliğini kaybettiğini" söyleyen Dali ifadelerini daha da ileri bir noktaya taşıyarak, "ülkelerini savunan binlerce Mısırlının Sultan Selim ve ordusu tarafından katledildiğini" öne sürdü.

"Selim gitti, Napolyon ve İskender duruyor"

Birçok kişi bu kararın siyasi bir karar ve Mısır ile Türkiye arasında gerilen ilişkilerin bir neticesi olduğunu ifade etti. Karara, darbe ile iş başına gelen Mısır'ın devlet başkanı Abdulfettah es Sisi'nin destekçileri arka çıkarken, ülkede Müslüman Kardeşler ve benzeri İslami grupların mensupları ise bu karara karşı çıktı. Kahire valisinin kararını bazı kişiler oldukça farklı bir yaklaşımla ele aldı. Sosyal medyada yapılan bu yorumlarda "Mısır'ın en büyük şehirlerinden olan İskenderiye'nin isminin Mısır'ı işgal eden Büyük İskender'den geldiğini ve Kahire'deki ana caddelerden birinin Napolyon ismini taşıdığını" ifade eden kullanıcılar Sultan Selim'in isminin caddeden kaldırılmasını tuhaf bulduklarını ifade ettiler.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.