İsviçre 'Dünya Kadınlar Günü'nde peçeyi yasakladı

İsviçre 'Dünya Kadınlar Günü'nde peçeyi yasakladı

İsviçre'de yapılan referandumda kadınların peçe takmasının yasaklanması yönünde karar verildi.

İsviçreliler, Avrupa'da neredeyse herkesin Covid-19 ile mücadele kapsamında maske taktığı bir dönemde, çarşaf ile yüzü örten peçenin yasaklanmasını öngören teklifi oyladı.

Pazar günü gerçekleştirilen referandumda halkın yaklaşık yüzde 51'lik bir kesimi, peçe ve burka gibi yüzü örten giysilerin giyilmesinin yasaklanması yönünde oy kullandı.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre bu sonuç resmiyet kazandığı zaman, sağlık sorunu gibi istisnalar dışında Müslüman kadınlar, ibadethaneler dışında ülke genelinde vücudu tamamen örten giysiler giyemeyecek ve gözler dışında yüzü kapatan peçe takamayacak.

Kararın, dünyada "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanan 8 Mart tarihine gelmesi dikkat çekti.

Ülkede olduğu kadar Avrupa'da ve Müslüman ülkeler başta olmak üzere, dünya çapında tartışma yaratan referanduma karşı çıkanlar, söz konusu halk oylamasının İslam karşıtı ırkçılığı teşvik ettiğini öne sürüyor.

İsviçre'de bu referandumun yapılmasını sağlayan girişim, 2009 yılında da önayak olduğu bir başka referandumla, ülkede yeni minareler inşa edilmesinin yasaklanmasını sağlamıştı.

Sağ muhafazakar girişimin öncü isimlerinden Walter Wobmann, oylama öncesinde Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada, "amaçlarının kadının baskı altına alınmasını engellemek" olduğunu ifade ederek, "Kadının kişiliğinin yok sayılmasının bizde yeri yoktur, bu sebepten bu girişimi başlattık. Bizde yüz gösterilir, bu özgürlükçü, demokratik toplum düzenimizin bir işaretidir" demişti.

2018 yılında yapılan son sayımlara göre Müslümanlar İsviçre'de halkın yüzde 5,3'ünü oluşturuyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.