Keşmir'de çatışmalar sürüyor: 3'ü Hint askeri 9 ölü

Keşmir'de çatışmalar sürüyor: 3'ü Hint askeri 9 ölü

Keşmir'de son iki günde yaşanan çatışmalarda en az 9 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Hindistan hükümetinden yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz hafta sonu Keşmir'de meydana gelen iki ayrı çatışmada üçü Hindistan askeri olmak üzere toplam 9 kişi öldürüldü.

Şarkul Evsat'ın haberine göre, Hindistan ordusu sözcüsü Albay Rajesh Kalia, dün sabah erken saatlerde bölgenin kuzeyindeki Kiran’da, Keşmir'de faaliyet gösteren silahlı gruplara mensup 5 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Kalia’ya göre söz konusu olaydan 24 saat önce Kulgham’daki militanlar ve hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmada da 4 kişi öldü.

Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana Hindistan kontrolü altında bulunan Keşmir’de sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bu tarihten itibaren bölgede gerilim artmıştı.

Ne olmuştu?

İktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP), seçim vaadi olarak sunduğu Keşmir'in özel statüsünü kaldırma kararını 5 Ağustos 2019 tarihinde uygulamıştı.

Bu kapsamda, anayasanın Keşmir'e özel statü veren 370 ve 35A maddeleri kaldırılmıştı.

Yürürlükten kaldırılan maddelerle Keşmir dışındaki Hindistanlıların bölgede yerleşmesi, mülk satın alması, yerel hükümete memurluk yapması ve bölgede akademisyenlik yapması yasaklanıyordu.

Aynı zamanda bu maddeler bölge yönetiminin çoğu meselede kendi kanunlarını çıkarabilmesini sağlıyordu.

Keşmir'in demografisini ve siyasi yapısını koruyan maddelerin ortadan kalkmasının ardından, bölgeyi en hafif ihtimalle bir demografik kriz beklediği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.