Mısır'da ordu mensuplarına siyasetin yolu açıldı

Mısır'da ordu mensuplarına siyasetin yolu açıldı

Mısır parlamentosunun onayladığı yeni yasa ile birlikte artık ordu mensupları devlet başkanı seçimi ile meclis ve yerel seçimlere katılabilecek.

Milletvekillerinin resmen onayladığı yeni yasaya göre, Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi'nin onayını alan eski ve halen görevde olan ordu mensupları seçimlerde aday olabilecek.

1959'da bu yana yürürlükte olan yasaya göre Mısır'da askerler görevleri boyunca hiçbir siyasi faaliyette bulunamıyordu.

Yüksek Askeri Konseyi, 2011 Arap Baharı'nda devrilen Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek sonrası Mısır'da siyasi geçişi sağlamak ve siyasi organ oluşturulana kadar ülkeyi yönetmekle yükümlüydü.

Ordunun bir numarası Sisi, askeri darbe ile ülke yönetimine el koymuştu

Mısır'da ordu yönetimde büyük rol oynuyor.

Eski Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi, Mısır'ın demokratik bir seçimle başa geçen ilk devlet başkanı Muhammed Mursi'nin askeri müdahaleyle devrilmesinin ardından 2014 yılında düzenlenen seçimi kazanarak iktidara gelmişti. Mısır'da 2018 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi de Sisi olmuştu.

Nisan 2019'da yapılan referandumda da, Devlet Başkanı Sisi'nin 2030 yılına kadar görevde kalmasına olanak tanıyan anayasa değişiklikleri onaylanmıştı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.