Tarih | Suriye'de 100'den fazla sivilin öldürüldüğü Hula Katliamı'nın 11'inci yılı

Tarih | Suriye'de 100'den fazla sivilin öldürüldüğü Hula Katliamı'nın 11'inci yılı

25 Mayıs 2012 tarihinde Humus yakınlarındaki bölgede yaşanan katliam, Suriye'deki savaşın en kanlı sahnelerinden birisiydi.

Suriye'de devam eden savaş, hafızalarda birçok katliamı ve acıyı da bırakmış durumda. Bölgede yaşanan diğer savaşlarda olduğu gibi Suriye'de de silahsız sivillerin din, mezhep, ırk gibi ayrımlar nedeniyle maruz bırakıldıkları katliamlar had safhada. Suriye savaşında 10 yılı aşan geçmiş, aynı zamanda bir katliam ve insan hakları ihlalleri geçmişi.

Hafızalara kazınan bu olaylardan birisi de hiç şüphesiz Humus'ta yaşanan Hula katliamı. Hula adıyla anılan bölgede katledilen yüzü aşkın silahsız sivil, Suriye'nin tarihinde yerini almış vaziyette.

Etnik ve dini çeşitlilik arzeden coğrafya katliama gebeydi

Humus şehrinin yaklaşık 25 kilometre kuzeybatısında yer alan birkaç kasaba ve köyden oluşan Hula bölgesi, yaklaşık 150 bin kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapıyordu. Çoğunluğu Sünni nüfusa sahip olan bölgeyi, Şii ve Alevi nüfusa sahip başka köy ve kasabalar çevreliyordu. Dünya üzerindeki diğer iç savaşlarda da rastlanılabileceği üzere çeşitlilik arz eden bu coğrafya da etnik ve dini farklılıkların sebep olacağı katliamlara gebeydi.

Rejime karşı savaşın başladığı tarihten beri çatışmalara sahne olan bölgede Özgür Suriye Ordusu varlık gösteriyordu. 25 Mayıs 2012 tarihinde yaşanan çatışmalar sonrası rejim askerleri ve rejime bağlı "Şebbiha" güçleri civar kasabalardan harekete geçerek Hula'ya yöneldi.

En az 108 sivil öldürüldü

Bölgeye girmeden önce yapılan bombardımanın ardından Şebbiha güçleri sivillerin bulunduğu bölgeye saldırmaya başladı. Birçok sivil evlere doldurularak otomatik silahlarla hedef alındı, evler yağmalandı. Sosyal medyada Hula'dan kafatasları parçalanmış, boğazları kesilmiş, bıçaklarla öldürülmüş kadın ve çocukların fotoğrafları yayınlandı. Çoğunluğu bölgedeki Taldu kasabasında olmak üzere en az 108 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Hayatını kaybedenlerin çoğu kadın ve çocuklardı. Bölgede katliamlara imza atan grupların “Ey Ali senin intikamını aldık” sloganları attıkları öne sürüldü. Rejimin bu şekilde, adı muhalefetle özdeşleşmiş olan Hula'ya "bir ders vermek istediği" ifade edildi.

Bu katliam, akıllarda yer eden onlarca katliamdan yalnızca birisi. Siyasi çözüm arayışlarının sonuçsuz kaldığı, Beşar Esed'in görevden ayrılmasına yönelik beyanların seyrekleştiği bir düzlemde Hula katliamı ve benzeri katliamlar artık çok sık anılmıyor. Başta Suriyeli muhalif aktivistler olmak üzere birçok kişi, unutulan katliamların tekrarlanacağı endişesini dile getiriyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.