Taliban'dan ABD askeri üssüne saldırı: Çatışmalar sona erdi

Taliban'dan ABD askeri üssüne saldırı: Çatışmalar sona erdi

Taliban, Afganistan'ın güneyindeki Hilmend ilinde askeri üssü hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi.

Taliban, Afganistan'ın güneyindeki Hilmend ilinde askeri üssü hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi.

Hilmend ilinde yer alan ve Camp Bastion olarak da anılan Şorab askeri üssü Taliban tarafından kapsamlı bir saldırıyla hedef alındı.

Bölgeden son gelişmeler:

- Taliban sözcüleri, üssün içerisindeki Taliban mensuplarıyla iletişimin gece saatlerinde koptuğunu açıkladı. Şorab hava üssüne yönelik saldırı yaklaşık 48 saatin ardından sona ermiş oldu. 

-  Taliban kaynakları, yaklaşık 48 saat boyunca devam eden saldırıda ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin 300'den fazla kayıp verdiğini öne sürdü.

-  Yerel kaynaklar, gece saatlerinde son Taliban mensuplarının da öldürülmesiyle çatışmaların sona erdiğini ifade ediyor. 

-  Taliban sözcüleri çatışmaların bittiğine dair ifadelerin gerçeği yansıtmadığını, yerel saatle 21.30 itibariyle çatışmaların sürdüğünü, Taliban mensuplarının ele geçirdikleri zırhlı araçlarla çatışmaya devam ettiklerini belirten bir açıklama yaptı.

-  Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, çatışmaların devam ettiği, ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin kaybının arttığı yönünde bir açıklama yaptı.

-  Kabil hükümeti kaynakları, Şorab üssü içerisinde çatışmaların halen devam ettiğini doğruladı. Hükümete yakın TOLOnews güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Taliban mensuplarının zırhlı araçların bulunduğu bölgede çatışmaya devam ettiğini aktardı.

-  Taliban sözcülerinden Kari Muhammed Yusuf Ahmedi, üssün içerisindeki Taliban mensuplarıyla bağlantı kurulduğunu, çatışmaların halen devam ettiğini, saldırının 36 saattir sürdüğünü ifade etti.

-  Taliban tarafından saldırıya dair yapılan açıklamalarda saldırının sürdüğü ifade ediliyor. Taliban, saldırıda 200'den fazla ABD ve Kabil hükümeti askerinin öldürüldüğünü, çok sayıda askeri aracın ve hava aracının tahrip edilmesinin yanı sıra teknik merkezlerin ateşe verildiğini belirtiyor.

-  Kabil hükümetine bağlı Hilmend Valiliği ofisi, Şorab üssü içerisinde çatışmaların sürdüğünü doğruladı.

-  Kabil hükümetine yakın gazeteci Bilal Serveri, Taliban'ın üssün içerisindeki bazı askerlerin yardımıyla üs içerisinde sızdığını, yemekhanede bir canlı bomba saldırısının gerçekleştirildiğini, üssün içerisine toplamda 21 Taliban mensubunun girdiğini aktardı.

-  Üsse giren Taliban mensuplarının gece görüş gözlükleri ve termal ekipmanlar kullandıkları, gece saatlerinde de çatışmaların sürdüğü belirtiliyor.

-  Kabil hükümetine yakınlığıyla bilinen gazeteciler Bilal Serveri ve Tahir Kadiri, üssün içerisinde çatışmaların halen sürdüğünü, Kabil hükümeti tarafından yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

-  Yerel kaynaklar, Taliban mensuplarının üssün içerisinde ele geçirdikleri askeri araçları kullanarak üssün içerisindeki güçlere saldırdığını öne sürdü.

-  Kabil hükümetine yakın gazeteciler ve yerel kaynaklar, hava şartları ve saldırganlarla ABD askerleri arasındaki mesafenin oldukça kısa olması nedeniyle hava saldırıları düzenlenemediğini belirtiyor.

-  Yerel kaynaklar, Taliban mensuplarının halen üssün içerisinde ABD ve Kabil hükümeti güçleriyle çatıştığını ifade ediyor. Saldırının başlangıcının üzerinden yaklaşık 30 saat geçmiş durumda.

-  Hilmend'in Şorab üssünde çatışmaların yaklaşık 30 saattir sürdüğü yerel kaynaklar ve bağımsız gazeteciler tarafından aktarılıyor.

-  Kabil hükümeti 16 saatin ardından çatışmaların bittiğini, 23 güvenlik görevlisinin ve 28 Taliban mensubunun öldürüldüğünü öne sürdü. Ancak açıklama kısa süre içinde yalanlandı.

-  Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid çatışmaların devam ettiğini, yakıt ve lojistik depolarının yandığını, Taliban mensuplarının üs içerisinde saklanan yerli ve yabancı askerleri aradığını öne sürdü.

Saldırının detayları

1 Mart günü gece saatlerinde başlayan saldırıda ABD güçlerinin de saldırıda kayıp verdiği ifade ediliyor.

Saldırıda 10'dan fazla Taliban mensubunun yer aldığı tahmin ediliyor.

Taliban tarafından saldırıya ilişkin bazı açıklamalar yapıldı. Hareket, saldırının bölgede sivilleri hedef alan saldırılara karşılık olarak düzenlendiğini belirterek bazı ayrıntılar paylaştı.

Taliban, saldırıda ilk olarak 40 ABD askerinin, 30 Kabil hükümeti askerinin ve 6 savaş pilotunun öldürüldüğünü öne sürdü. Taliban aynı zamanda çok sayıda askeri aracın ve bazı hava araçlarının da tahrip edildiğini belirtti.

Askeri üs 215'inci Meyvend Birlikleri'ne de ev sahipliği yapıyor. Yerel kaynaklar, saldırıda birliklerin kışla kumandanının da dört korumasıyla birlikte öldürüldüğünü rapor etti.

Yerel kaynaklar, saldırıda en az 2 canlı bomba saldırısı gerçekleştirildiğini, bunlardan birinin yemekhanede meydana geldiğini aktardı.

Aynı üsse 2012 yılında Taliban tarafından gerçekleştirilen bir başka saldırıda en az 9 hava aracı tahrip olmuş, üsteki güçler önemli kayıp vermişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum