AB ülkeleri 'Ya mülteci al ya para öde' formülünü tartışıyor

Mülteci 'külfetinin' çoğunu omuzlarında hisseden ülkeler ile mülteci almak istemeyen ülkeler arasında sürüp giden tartışmalara son vermek adına Alman ve Fransız hükümetleri 'ya mülteci al ya para öde' formülünü sundu.

Almanya ve Fransa uzun süredir AB ülkeleri arasında devam eden 'Hangi ülke, neye göre, ne kadar mülteci kabul edecek?' tartışmasına son vermek adına perşembe günü masaya bir teklif koydu. Buna göre birliğin oluşturduğu mülteci paylaşımından payına düşen kadar insan kabul etmek istemeyen hükümetler bunun yerine mali külfetler için para ödeyecek.

Mayıs 2019'da yapılacak Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimleri öncesi AB iltica kurallarının reforme edilmesinde 'ilerleme' sağlamak isteyen Alman ve Fransız hükümetleri bir an önce itiraz eden ülkelerin oluşturduğu engellemeleri bertaraf etmek istiyor. Bunun sebebi oluşacak bir sonraki parlamento yapısında daha çok büyük ve güçlü bir aşırı sağ blok oluşabileceğinin düşünülmesi.

Yapılması istenilen reformlara karşı çıkan orta Avrupa ülkeleri değişikliklerin göçmenleri daha da motive edeceğini ve daha fazla göçe neden olacağını düşünüyor.

Ancak var olan sistem ve kurallar çerçevesinde Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler ilk ayak basılan yer oldukları gerekçesiyle tüm insani ve maddi külfeti üstlenmek zorunda kalıyor. 'Ya göçmen al ya para öde' formülünün bu iki durum arasında şimdilik orta bir yol olabileceğine inanılıyor.

Para ödense bile sınır sekiz yıl

Reuters'ın AB İçişleri Bakanları arasında geçen bir yazışmaya dayandırdığı bilgilere göre bu teklif kapsamında ilk ayak basılan ülkeler gelen göçmenlere ev sahipliği yapmak konusunda sekiz yıl boyunca sorumluluğa sahip olacak.

Basına sızan dokümanda ayrıca tüm AB ülkelerinin birden mülteci almak yerine para ödemeyi tercih etmesini engelleyecek bir formüle de gereksinim duyulduğu belirtiliyor. Sekiz yıl sınırının bu nedenle önemli olduğu kaydediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Bakan Çavuşoğlu: AB sözünü tutmadı, mülteciler için kendi bütçemizden 40 milyar euro harcadık
Almanya'da göçmenlere araçlı saldırı
AB'den İsviçre'ye 6 aylık 'eşdeğerlik' süresi

Haberler Haberleri