Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Hamas'ın silahlarını bırakması ve Gazze'nin kontrolünü Filistin Yönetimi'ne devretmesi gerektiğini" söyledi.
Mustafa, New York'ta Birleşmiş Milletler bünyesinde düzenlenen iki devletli çözüm konferansında yaptığı konuşmada, "İsrail Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmelidir. Hamas bölge üzerindeki kontrolünü bırakmalı ve silahlarını Filistin Yönetimi'ne teslim etmelidir" dedi.
Mustafa, toplantının başında yaptığı konuşmada, "tüm devletlerin şimdi harekete geçme sorumluluğu var" dedi ve Filistin devletinin kurulmasını desteklemek için uluslararası bir güç çağrısında bulundu. Mustafa, dünyaya Filistin devletini tanıması çağrısı yaptı.
Toplantıya Suudi Arabistan ve Fransa öncülük etti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise toplantıda "iki devletli çözümün her zamankinden daha uzak olduğunu" söyledi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'deki savaşı sona erdirmek ve iki devletli çözümü başlatmak için "katalizör olabileceğini" söyledi ve Riyad'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirme planı olmadığını vurguladı.
Ürdün Dışişleri Bakanı EymEn Safadi, İsrail'in "yerleşim yerleri, arazilere el koyma ve mukaddes mekanlara yönelik tecavüzlere karşı önlem alınması gerektiğini" söyledi.
İsrail ve ABD ise toplantıya katılmadı.
Kaynak: Mepa News