ABD ekonomisi resesyona girdi

Dünyayı durma noktasına getiren koronavirüs salgını nedeniyle tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan ABD'de resesyon resmi olarak açıklandı.

ABD merkezli Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (NBER), ülke ekonomisinde şubatta zirvenin görülmesinin ardından ekonomik daralmanın başladığını bildirdi.

NBER'den yapılan açıklamada, ülkede şubatta ekonomik faaliyette zirve yaşandığı belirtildi. Söz konusu zirvenin Haziran 2009'da başlayan büyümenin bitişine işaret ettiği kaydedilen açıklamada, bunun aynı zamanda ülke ekonomisindeki durgunluğun da başlangıcı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, şubatta sona eren genişlemenin 128 ay sürdüğü ve 1854'e kadar uzanan süreçte ABD tarihinin en uzun ekonomik genişlemesi olduğu hatırlatıldı. Ülkede bir önceki ekonomik genişlemenin Mart 1991 ve Mart 2001 arasında gerçekleştiği ve 120 ay sürdüğü bilgisine yer verildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve halk sağlığına yönelik müdahalenin önceki durgunluklardan farklı karakteristik ve dinamikte bir gerilemeyle sonuçlandığı aktarılan açıklamada, istihdam ve üretimde benzeri görülmemiş büyüklükte düşüşe neden olduğu ve ekonominin geneline yayıldığı ifade edildi.

ABD'nin resesyon tanımı farklı

NBER resesyon tanımlamasını şu şekilde yapıyor: "Bir kaç ayda, tüm ekonomiye dağıtılan ekonomik faaliyetin, GSYİH, reel gelir, istihdam, endüstriyel üretim, toptan ve perakende satışta kayıp meydana gelmesi gerekiyor".

Yani, ABD, durgunluğu aktivitelerdeki düşüşe, açıklara ve bunların uzun sürüp sürmediğine bakarak belirliyor.

Ancak Avrupa ve Türkiye'de ekonominin resesyonda kabul edilmesi için arka arkaya iki veya daha fazla çeyrekte küçülmesi gerekiyor.

ABD'de piyasalar iyimser

Son haftalarda koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesinin ekonomiye yönelik iyimserliği desteklemesi sonucu ABD hisse senetleri değer kazandı.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeks, Mart ayında gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişini yüzde 40'a çıakardı ve bu yılın kayıplarının tümünü geri almaya oldukça yaklaştı.

Traderlar, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'yi neredeyse durma noktasına getiren koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi ile birlikte temkinli bir şekilde iyimserler.

QMA'nın portföy yöneticisi ve idari direktörü Ed Campbell, "Veriler iyileştiği ve piyasanın arkasında likidite desteğini bulduğu sürece, muhtemelen yükseliş sürecek. Bu noktada hisse senetlerinin aleyhine bahis yapmayacağım" değerlendirmesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

IMF: ABD ekonomisi yüzde 6.5 daralacak
İngiltere ekonomisinde rekor daralma
ABD'de koronavirüs salgını sebebiyle 33 milyondan fazla kişi işsiz kaldı

Haberler Haberleri