Fotoğraf: ABD tarafının temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner, İran ile müzakerelerde arabulucu olan Umman'ın Dışişleri Bakanı Bedir el Buseydi ile birlikte
İranlı ekonomist ve reformist aktivist Said Leylaz, ABD ile İran arasında savaş öncesinde yürütülen müzakerelerde Washington’ın anlaşmaya varma niyetinde olmadığını öne sürdü.
Etemad gazetesine konuşan Leylaz, eylül ayında kendisinin de aralarında bulunduğu siyasi ve ekonomik uzmanların, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Laricani ile görüşmeler hakkında bilgilendirilmek üzere toplantıya davet edildiğini söyledi.
Leylaz’a göre Laricani, ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile yürütülen görüşmelerde İran tarafının ne kadar taviz verirse versin ABD’nin bunu yeterli bulmadığını aktardı. Laricani’nin, ABD heyetinin ilk aşamada olumlu sinyaller verdiğini ancak Washington’a döndükten sonra taleplerini artırarak “Bu yeterli değil” dediğini ifade ettiği belirtildi.
Leylaz, bu sürecin tekrarlandığını ve İran tarafının sonunda ABD’nin anlaşma yapmak istemediği sonucuna vardığını söyledi. Ayrıca Laricani’nin toplantıda, 2025 Aralık ayı sonuna kadar İran’a yönelik yeni bir askeri saldırı beklediğini dile getirdiğini aktardı.
Daha önce defalarca gözaltına alınıp hapse giren Leylaz, İran’ın savaşı önleyebileceği yönündeki iddiaları da reddederek ABD’nin taleplerinin ülkenin egemenliğini tehlikeye atacağını savundu.
Öte yandan İran basını, yoğun bombardımana rağmen birçok kişinin Tahran’ı terk edemediğini bildiriyor.
Şark gazetesi, başkentin kuzeybatısındaki Şahin mahallesinde konutların büyük hasar gördüğünü yazdı.
5 Mart sabahı düzenlenen saldırının hedefinin bölgedeki polis karargahı olduğu, ancak çevredeki ev ve iş yerlerinin de zarar gördüğü belirtildi. Bazı sakinlerin yıkılmış binalarda yaşamaya devam ettiği ve yeni saldırılardan endişe ettiği ifade edildi.
Gazeteye konuşan bir mahalle sakini, şehir dışına taşınmanın maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Nereye gidebiliriz ki?” dedi.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye