ABD, İran ile anlaşma için yeni talepler ileri sürdü

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile anlaşma için yeni talepler ileri sürdüğü bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la önerilen anlaşmada değişiklikler talep ettiği, bunun yeni bir müzakere turunu tetiklediği ve nihai anlaşmayı birkaç gün geciktirebileceği bildirildi.

New York Times, cumartesi günü yayımladığı haberinde, Trump'ın, İran'ın önceki ABD tekliflerine yanıt vermekte geciktiğini düşündüğü için duyduğu rahatsızlığın ardından Tahran'a daha sıkı şartlar içeren revize edilmiş bir teklif gönderdiğini yazdı.

Gazeteye göre revize edilen çerçeve, Trump tarafından değiştirildikten sonra incelenmek üzere yeniden İran'a gönderildi.

Haberde, teklifin Pakistan dahil ara bulucuların katılımıyla hazırlandığı ve onay için İran'ın lideri Mücteba Hamaney'e iletildiği belirtildi.

Beyaz Saray, cuma günü Trump'ın İran'la muhtemel bir anlaşmayı görüşmek üzere iki saatlik bir toplantı yaptığını doğruladı. Ancak Trump, daha önce konuyu bu toplantıda sonuçlandırmayı planladığını ima etmesine rağmen nihai karar vermeden toplantıdan ayrıldı.

Görüşmelerin ardından Beyaz Saray, Trump'ın İran'la "yalnızca ABD için iyi olacak" ve Washington'ın "kırmızı çizgilerine" uyacak bir anlaşma istediğini açıkladı.

Öte yandan Axios, pazar günü üst düzey bir ABD yetkilisi ve müzakerelere aşina başka bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Trump'ın temsilcileri ile İranlı yetkililer tarafından müzakere edilen taslak anlaşmada bazı değişiklikler talep ettiğini bildirdi.

Habere göre önerilen değişiklikler, esas olarak İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun nasıl ele alınacağı ve anlaşmanın uygulanma takvimi üzerinde yoğunlaşıyor.

Mevcut mutabakat zaptına göre İran, nükleer silah peşinde koşmama taahhüdünde bulunacak ve tarafların İran'ın nükleer programı ile ABD yaptırımlarının hafifletilmesine ilişkin ayrıntıları müzakere etmek için 60 günü olacak.

Bu görüşmeler, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun geleceğini ve izin verilecek uranyum zenginleştirme seviyelerini de kapsayacak.

Axios ayrıca Trump'ın, petrol ve doğal gaz ihracatı açısından dünyanın en önemli deniz yollarından biri olan Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına ilişkin hükümleri de yeniden ele almak istediğini bildirdi.

Habere göre ABD'li yetkililer, İran liderliği içindeki iletişim zorlukları nedeniyle Tahran'ın revize teklife yanıt vermesinin muhtemelen yaklaşık üç gün süreceğini Trump'a iletti.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri