ABD İran'ı bombalıyor

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki deniz trafiğini tehdit etme kapasitesini hedef alan yeni askeri operasyonlar başlattığını açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'a yönelik yeni hava saldırıları başlattığını açıkladı.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada, operasyonların amacının İran'ın Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisini tehdit etme kapasitesini zayıflatmak olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İran'ın son dönemde ticari gemiler ve sivil deniz mürettebatına yönelik "nedensiz saldırılarından" sorumlu tutulduğu ifade edilerek, operasyonların uluslararası deniz taşımacılığının güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

ABD: Hedef Hürmüz Boğazı

Axios'a konuşan bir ABD'li yetkili de Amerikan ordusunun Hürmüz Boğazı çevresindeki İran hedeflerine yönelik saldırılar düzenlediğini doğruladı.

Saldırılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile 17 Haziran'da imzalanan geçici mutabakatın "sona erdiğini" açıklamasından saatler sonra başladı.

Trump, "Dün gece onları sert şekilde vurduk. Bu gece de yeniden sert şekilde vurmamız muhtemel." ifadelerini kullanırken, İran'a yönelik deniz ablukasının yeniden uygulanabileceğini de söyledi.

ABD Başkanı, "Ablukayı yeniden devreye sokabiliriz. Bu yalnızca İran için geçerli olur, diğer ülkeler serbestçe hareket edebilir." dedi.

İran'da patlama sesleri

ABD saldırılarının ardından İran'ın güneyindeki Bender Abbas ve çevresinde patlama sesleri duyuldu.

İran basınında yer alan haberlere göre hava savunma sistemleri Bender Abbas yakınlarında "düşman hedeflerine" karşı devreye girdi.

Patlama seslerinin ayrıca Sirik, Konarak, Çabahar ve Buşehr çevresinden de geldiği bildirildi.

İran resmi haber ajansı IRNA, patlamaların ardından Çabahar kentinde elektrik kesintisi yaşandığını aktardı.

Tahran'dan misilleme mesajı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ABD'nin son saldırılarının karşılıksız kalmayacağını söyledi.

İran'ın Mehr Haber Ajansı'na konuşan Garibabadi, "ABD'nin son adımları cevapsız kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Garibabadi daha önce yaptığı açıklamada ise Trump'ın son açıklamalarının güç göstergesi değil, yıllardır yaptırım ve tehdit politikalarına dayanan stratejinin başarısızlığının itirafı olduğunu savundu.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Trump'la onun anladığı dilde konuşulmalı. Görünen o ki bu dil güç dilidir." ifadelerini kullandı.

Gerilim yeniden tırmanıyor

ABD, salı günü Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilere yönelik İran saldırılarına karşılık olarak İran'da 80'den fazla hedefi vurduğunu açıklamıştı.

İran ise buna karşılık olarak ABD'nin Kuveyt ve Bahreyn'deki askeri üslerine saldırılar düzenlediğini duyurmuştu.

Washington ayrıca, gemilere yönelik saldırıların ardından İran petrolüne ilişkin geçici yaptırım muafiyetlerini iptal etti.

Taraflar, 17 Haziran'da imzalanan ve 28 Şubat'ta başlayan ABD-İsrail ile İran savaşı sonrasında çatışmaları durdurmayı amaçlayan mutabakatı karşılıklı olarak ihlal etmekle suçluyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri