ABD ordusu, İran'a yönelik yeni bir askeri operasyon başlattığını duyururken, Tahran da Hürmüz Boğazı'nı tüm gemi ve petrol tankerlerine kapattığını açıkladı. Karşılıklı açıklamalar, son haftalarda diplomatik temasların sürdüğü süreçte gerilimin yeniden tırmandığına işaret etti.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'da çok sayıda hedefe yönelik saldırı başlatıldığını açıkladı. CENTCOM, operasyonların "İran'ın devam eden ve gerekçesiz saldırganlığına yanıt" niteliğinde olduğunu belirtti.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, saldırılar öncesinde yaptığı açıklamada Amerikan güçlerinin İran içindeki önemli hedeflere yönelik güçlü operasyonlar gerçekleştirmeye hazırlandığını söylemişti. Hegseth, "İran'ı bu gece güçlü şekilde vuracağız" ifadelerini kullanarak, gerektiğinde diplomatik mesajların askeri yöntemlerle de verilebileceğini belirtmişti.
ABD Başkanı Donald Trump ise Fox News'e yaptığı açıklamada Amerikan savaş uçaklarının İran hava sahasında görev yaptığını söyledi. Trump, İranlı yetkililerle doğrudan görüştüğünü iddia ederek, "İranlılar benden bombardımanı durdurmamı istedi. İran'a yönelik bombardıman yakında sona erecek" dedi. Ancak Trump, yeni saldırılar düzenlenmesi ihtimalini de dışlamadı.
Amerikalı yetkililer, saldırıların İran'ın güneyindeki hedeflere odaklandığını açıkladı. Axios'a konuşan bir ABD'li yetkiliye göre operasyonlarda hava savunma sistemleri, gözetleme radarları, komuta-kontrol merkezleri ve insansız hava araçlarının yönetiminden sorumlu birimler hedef alındı.
Yetkililer, saldırıların özellikle Hürmüz Boğazı çevresindeki İran savunma kapasitesini zayıflatmayı ve bölgedeki askeri faaliyetleri sınırlandırmayı amaçladığını ifade etti.
İran medyası ise saldırıların ülkenin güneyindeki çeşitli bölgelere yayıldığını bildirdi. Haberlerde, Bender Abbas yakınlarındaki askeri tesisler, liman bölgesi, Sirik ve Minab kentleri ile Hürmüz Boğazı çevresinde çok sayıda patlama meydana geldiği aktarıldı.
İran kaynakları ayrıca Buşehr ve Fars eyaletlerinde hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini, İsfahan ve Tahran çevresinde de askeri hareketlilik yaşandığını bildirdi.
Washington'un saldırılarına karşılık İranlı yetkililer sert açıklamalarda bulundu. İran Devrim Muhafızları, yeni bir askeri saldırıya "anında ve güçlü" karşılık verileceğini duyurdu.
İran devlet medyası, Devrim Muhafızları'nın füze ve insansız hava araçlarıyla ABD'ye ait 18 hedefe yönelik operasyon başlattığını belirtti. İran basınında ayrıca ABD Beşinci Filosu'nun bulunduğu Bahreyn'e ve Kuveyt'teki Amerikan üslerine yönelik saldırılar düzenlendiği iddialarına yer verildi.
Tahran'dan gelen en dikkat çekici açıklama ise Hürmüz Boğazı'na ilişkin oldu. İran Genelkurmay Başkanlığı'nın Reuters tarafından aktarılan açıklamasına göre, boğaz tüm gemi trafiğine kapatıldı ve geçiş yapmaya çalışan gemilerin hedef alınacağı bildirildi.
İran tarafı iki geminin boğazdan geçmeye çalışırken vurulduğunu ileri sürdü. Ancak ABD ordusu, ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerini sürdürdüğünü ve İran'ın Amerikan savaş gemilerinin hedef alındığı yönündeki iddialarının doğru olmadığını açıkladı.
Bölgedeki gerilim nedeniyle ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği Amerikan vatandaşlarına Irak'tan ayrılmaları çağrısında bulundu.
Öte yandan İsrail medyası, Washington'un operasyon öncesinde Tel Aviv yönetimini bilgilendirdiğini aktardı. Ancak İsrail kaynakları, devam eden operasyonda İsrail ordusunun doğrudan bir rolü bulunmadığını belirtti.
Gelişmeler, ABD ile İran arasında yürütülen diplomatik temasların geleceğine ilişkin soru işaretlerini artırdı. Pakistanlı bir kaynak, taraflar arasında kısa vadede bir barış anlaşmasına varılmasının zorlaştığını belirtirken, Trump yönetimi ise askeri baskı ile diplomatik müzakereleri eş zamanlı yürütme politikasını sürdürdüğünü vurguladı.
Son haftalarda karşılıklı tehditlerin arttığı süreç, Washington ve Tahran arasında son yılların en ciddi doğrudan askeri gerilimlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar