ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Gazze'de savaş suçu işledikleri sebebiyle İsrailli liderlerin soruşturulmasını ve tutuklanmasını talep eden üç Filistinli sivil toplum kuruluşuna yaptırım uyguladı.
Dışişleri Bakanı Marco Rubio Perşembe günü yaptığı açıklamada, Al Haq, Al Mezan ve Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR) isimli kuruluşlara yönelik yaptırımları açıkladı.
Rubio, ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamasında bu kuruluşların "Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'in rızası olmaksızın İsrail vatandaşlarını soruşturma, tutuklama, gözaltına alma ya da yargılama çabalarına doğrudan katıldıklarını" ifade etti.
ABD'nin yaptırımları, dünyanın önde gelen soykırım akademisyenlerinin İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin soykırımın yasal tanımına uyduğunu söylemesinden günler sonra geldi.
Al Haq, Al Mezan ve PCHR, X'te yayınlanan ortak bir bildiride ABD'nin son yaptırımlarını "ahlaksız, yasa dışı ve antidemokratik" olarak nitelendirdi.
Kasım 2023'te üç kuruluş UCM'ye başvurarak savcıdan İsrail'in Gazze'de nüfusun yoğun olduğu bölgelere hava saldırıları düzenlemesi, bölgeyi kuşatma altına alması, halkı zorla yerinden etmesi, zehirli gaz kullanması ve gıda ve su gibi ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakması nedeniyle soruşturulmasını talep etmişti.
Hak grupları açıklamalarında, "Dünya İsrail'e yaptırım ve silah ambargosu uygulamak için harekete geçerken müttefiki ABD, İsrail'in kitlesel vahşet suçlarının kurbanlarının hesap verebilirliği için yorulmadan çalışan Filistinli kurumları yok etmek için çalışıyor" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Mepa News