ABD'den Huawei'ye 'casusluk' soruşturması

ABD'de federal savcılar, Çinli teknoloji devi Huawei'ye ticari sırları çaldığı iddiası ile ceza soruşturması başlattı.

Wall Street Journal, Huawei’nin aralarında T-Mobile US'in de olduğu ABD’deki iş ortaklarından ticari sırlarını çalmakla suçlandığını duyurdu.

Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi ve en büyük haberleşme teçhizatı üreticisi olan Huawei, Çin hükümeti ile bağlantısı olduğu şüphesiyle ABD’de yıllardır inceleniyor.

Huawei casusluk iddialarını reddetti

Öte yandan Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei, casusluk iddiaları ile ilgili sessizliğini bozarak, bazı açıklamalarda bulundu. Zhengfei, gazetecilere verdiği demeçte, dünyanın en çok satan ikinci telefon üreticisi olan şirketinin, Çin hükümetiyle hiçbir şekilde ortak çalışmadığını ve bilgi toplamadıklarını söyleyerek, casusluk iddialarını reddetti.

ABD'nin ülkelere ve şirketlere iyi davranması gerektiğini belirten Zhengfei, ABD'nin şirketlere iyi davranması halinde, şirketlerin de ABD'ye yatırım isteğinin artacağını vurguladı.

ABD’li senatörler, Huawei ve ZTE gibi Çinli şirketlerin, ihracat kısıtlamalarını ihlali halinde ABD'de üretilen parçaların bu şirketlere satışının sınırlanmasını öngören bir tasarı tüm partilerin desteğini alarak Kongre'ye gönderdi.

Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen, Huawei ve ZTE’ye, ‘bir madalyonun iki yüzü’ şeklinde bir benzetmede bulunarak, “İki şirket, defalarca ABD yasalarını ihlal etti ve ABD ulusal güvenliğine yönelik büyük bir tehdit oluşturuyorlar. Sorumlu tutulmaları gerekiyor” dedi.

Trump, geçtiğimiz yıl, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından yapılan çağrının ardından, İran ve Kuzey Kore ile ticaret yaparak Amerikan yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Çin elektronik şirketi ZTE’ye verilen cezanın yeniden gözden geçirilmesini istemişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

İngiltere'den Huawei'nin 'hassas projelere' katılımını engelleme kararı
Çin ile Kanada arasındaki 'Huawei' gerilimi sürüyor
Huawei'in İran yaptırımlarını ihlal ettiğini gösteren belgeler ortaya çıktı

Haberler Haberleri