ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'in, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a gönderdiği mektupta PYD/YPG'ye verilen silahlarla ilgili ifadeler yer aldı.
Habertürk’te yer alan habere göre mektupta ABD’nin PKK'nı Suriye kolu YPG’ye gönderdiği malzeme listesinin her ay Türkiye ile paylaşılacağını, silahların seri numara ve görsellerinin de tutulacağı belirtildi.
Silahların Suriye dışına çıkmaması için ABD’li görevlilerin çalıştığı bilgisini veren Mattis, IŞİD’le savaşın sona ermesinin ardından silahların geri alınacağını dile getirdi.
Mattis, IŞİD’i yenmek için sahada YPG ile işbirliğinin zorunlu olduğunun altını çizdi.
ABD’den YPG’ye silah
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyaretine günler kala YPG’ye ağır silah gönderilmesini öngören kararnameyi imzalamıştı. Silahlar teslim edilmeye başlamıştı.
Türkiye karara tepki göstermesine karşın herhangi bir adım atmamış, ABD ise Türkiye’nin hassasiyetlerini anladığını bildirmekle yetinmişti.