Afganistan İslam Emirliği, gasp edilen 4 milyon dönüm araziyi geri aldı

Arazi gaspı ABD işgali döneminde Afganistan'ın en büyük sorunlarından biriydi.

Arazi Gaspının Önlenmesi ve El Konulan Arazilerin Geri Alınması Komisyonu, kuruluşundan bu yana yaklaşık dört milyon dönüm arazinin geri alındığını açıkladı.

Komisyon yetkililerine göre geri alınan arazilerin çoğu Cevzcan, Meydan Vardak, Kunduz, Sar-i Pul, Nangarhar, Badgis ve Kabil vilayetlerinde bulunuyor.

Afganistan Adalet Bakanlığı Sözcüsü Bereketullah Resuli konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Arazi Gaspının Önlenmesi ve El Konulan Arazilerin Geri Alınması Komisyonu'nun kurulmasından bu yana çeşitli vilayetlerde 3.93 milyon dönümden fazla arazi tespit edildi, incelendi ve gasp edenlerin elinden geri alındı.”

Bir Kabil sakini olan Vacid konuyla ilgili şunları söyledi: “İslam Emirliği'nden vatandaşlara iş fırsatları yaratmak için geri kazanılan arazilerde işyerleri inşa etmesini istiyoruz.”

Bir başka Kabil sakini Şems de şunları söyledi: “Bu topraklar kamu malı olduğu için bir kez daha halka hizmet etmeli ve kamu refahı projeleri için kullanılmalıdır.”

Arazi gaspı ABD-NATO işgali döneminde Afganistan'ın en önemli yapısal sorunlarından biriydi. Bu sorun yalnızca vatandaşların mülkiyet haklarını ihlal etmekle kalmamış, aynı zamanda altyapı gelişimini, kamu refahı projelerini ve özel yatırımları da engellemiştir.

Ağustos 2021'de Taliban güçlerinin başkent Kabil'e girip Afganistan'da yönetimi yeniden devralması sonrasında kurulan komisyon, ABD destekli cumhuriyet rejimi dönemindeki toprak gasplarını tespit etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News, TOLO News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri