Afganistan'daki ABD Büyükelçiliği açık mı kalacak?

31 Ağustos'ta ABD askerlerinin tahliyesinin tamamlanmasından sonra ABD'nin Afganistan'daki diplomatik varlığının sürüp sürmeyeceğinin tartışıldığı belirtiliyor.

ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesi, Taliban'ın 31 Ağustos'ta ABD'nin askeri gücünü Afganistan'dan tahliyesinin ardından, Afganistan'da elçiliğini açık tutmasını talep ettiğini iddia etti.

Washington Post'un haberine göre Biden yönetimi Taliban iktidarı döneminde Kabil'deki ABD elçiliğini açık tutma seçeneğini kendi arasında görüşüyor.

ABD yönetimi içerisinde, Kabil'deki ABD elçiliğinin çalışmaya devam etmesi gerektiğini savunanlar olduğu gibi kapatılmasını savunanlar da bulunuyor.

Taliban, Afganistan'ın meşru iktidarı olarak uluslararası toplumdan tanınma bekliyor.

ABD ile ilişkiler Afganistan'ın ABD tarafından el konan para rezervleri açısından da önem taşıyor. Taliban'ın zaferi öncesinde Afganistan Merkez Bankası rezervlerinde ama ABD kontrolünde bulunan 10 milyar dolar, Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından ABD tarafından donduruldu.

Diğer taraftan Beyaz Saray adına yayınlanan resmi açıklamada 31 Ağustos'un ardından Afganistan'da ABD'nin diplomatik varlığının olmayacağı belirtildi.

Bununla beraber ABD yönetimi içerisinde ABD'nin Afganistan'daki diplomatik varlığının sürmesi taraftarları olduğu da söyleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada ise, ABD'nin ortaklarıyla, Taliban yönetimini tanıma ihtimalini görüştüğü ifade edildi.

ABD yönetiminde Kabil'deki elçiliğin açık kalmasından yana olanların aksi takdirde Afganistan'ın diğer ülkelerle ilişki geliştirirken ABD'nin tamamen devre dışı kalmasından endişe ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Çavuşoğlu ile Blinken arasında Afganistan konulu telefon görüşmesi

Haberler Haberleri