Avrupa'da doğalgaz fiyatları bir günde yüzde 30 yükseldi

Avrupa'da doğalgaz fiyatları çarşamba günü yüzde 30'dan fazla yükselişle megavatsaat başına 150 euroyu aşarken bin metreküp başına 1.600 euronun üzerine çıktı.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları çarşamba günü yüzde 30'dan fazla yükselişle megavatsaat başına 150 euronun üzerine çıktı.

Avrupa Hollanda TTF 1 ay vadeli kontratların fiyatı çarşamba günü yüzde 31,5 yükselişle megavatsaat başına 155 euroya ulaştı. Bu da bin metreküp doğalgaz başına 1.600 eurodan fazla bir fiyata tekabül ediyor. 2021’in başında Avrupa’da doğalgaz fiyatları megavatsaat başına 20 euro civarında bulunuyordu.

Türkiye’de 5 Ekim itibariyle spot doğalgaz referans fiyatı 2 bin 517 TL civarında bulunurken Eylül ayı başında fiyatlar 2 bin 100 TL civarında seyrediyordu.

Avrupa Komisyonu Enerji Şefi Kadri Simson birliğin doğalgaz piyasa kurallarını yıl sonuna kadar revize ederek rekabetçiliği azaltan ve ekonomik toparlanmayı törpüleyen yükselen maliyetleri azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Saxo Bank A/S Emtia Stratejisti Ole Hansen “Doğalgaz fiyatlarındaki artış piyasaların korkuyla hareket ettiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Capital Economics ise müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Avrupa gaz rallisi bitecek gibi gözükmüyor. Doğalgaz ve kömür fiyatlarında bu zirvelerden düşüş beklesek de geçmişe göre yüksek fiyat seviyelerini gelecek yılda da göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa'da kömür fiyatları da rekorda

Avrupa'da Kasım vadeli kontratlarda kömürün ton fiyatı da 275 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Kömürden elektrik üretimine artan taleple beraber kömür fiyatları da Eylül ayında sert bir yükseliş kaydederken Avrupa’da karbon izin kontratlarının fiyatı da kömürden elektrik üretiminin artmasıyla Eylül’de 65 euronun üzerini görmüştü.

Kömürden elektrik üretmek isteyen üreticiler, fazladan neden oldukları her bir ton karbon için emisyon izni satın almak zorundalar. Kömürden üretimin artması da karbon salınımını artırarak karbon izinlerine olan talebi körüklemişti. Bu da karbon izin kontratlarının fiyatını önemli ölçüde yukarı taşımıştı.

BOTAŞ Avrupa’dan primli LNG aldı

BOTAŞ, Ekim-Şubat arasında teslim edilmek üzere almayı planladığı 20 kargo LNG'nin bir kısmının alımı gerçekleştirdi. Bloomberg’in haberine göre, şirket Avrupa gösterge doğalgaz fiyatından 40-50 sent primli ve Ekim-Şubat teslimatlı 20 kargo almayı planlıyordu.

Haberde BOTAŞ’ın tedarikçilerle kalan teslimatları garanti altına almaya ve fiyatları indirmeye çalıştığı belirtilirken, daha önce başka kurumların 80-90 sent primli alım tekliflerinin bile kabul edilmediği dile getirildi.

Hollanda vadeli doğalgaz gösterge fiyatı alım haberinin geldiği gün 1 İngiliz Termal Birimi başına 37,6 dolar civarında işlem görüyor. Primli fiyat metreküpe çevrildiğinde ise alınan gazın fiyatı bin metreküp başına 1.300 dolardan fazla oluyor. Türkiye’de spot doğalgazın referans fiyatı ise 4 Ekim’de 2 bin 526 TL civarında bulunuyor.

BNEF'in raporuna göre, Türkiye 26 Eylül haftasında Kasım 2020'den bu yana ilk defa Katar'dan LNG ithal etti. Türkiye 2020'nin tamamında ise Katar'dan 25 kargo LNG ithal etmişti.

Kaynak: Bloomberg HT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Dolar kuru 8,99 lira ile rekor kırdı
Dolar/TL tüm zamanların rekorunu kırdı: 8,97

Haberler Haberleri