Biden-Erdoğan görüşmesinden ne sonuç çıktı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, G20 Liderler Zirvesi için bulundukları İtalya'da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, G20 Liderler Zirvesi için bulundukları İtalya'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından her iki taraftan da içeriğe dair açıklamalar yapıldı.

Basına kapalı yapılan ve planlananın aksine 20 dakika değil yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken da hazır bulundu.

İletişim Başkanlığı: NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre de pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı. Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

Beyaz Saray: S-400 endişeleri, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yapıldı

Beyaz Saray'ın açıklamasında Biden, Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunun altını çizdi; Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık 20 yıl katkıda bulunmasını takdirle karşıladığını dile getirdi.

Liderler Suriye'deki siyasi süreci, Afganistan'a insani yardım gönderilmesini, Libya'daki seçimleri ile Doğu Akdeniz ve Güney Kafkasya'daki durumu ele aldı. Savunma ortaklığını ve Türkiye'nin NATO müttefiki olarak önemini teyit eden Biden yine de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından duyulan endişeleri dile getirdi. Biden ayrıca güçlü demokratik kurumlar, insan haklarına saygı ve barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptı.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili de 'görüşmenin çok olumlu bir atmosferde geçtiğini' söyledi.

 
 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri